Η σύγχρονη προσέγγιση στην αποκατάσταση της ισορροπίας της φυσιολογικής μικροχλωρίδας του κόλπου

O αριθμός των μικροοργανισμών που βρίσκονται μέσα και πάνω στο σώμα μας υπερέχει σημαντικά σε σχέση με την ποσότητα των «δικών μας» ανθρώπινων κυττάρων. Παράλληλα, νέες έρευνες καταδεικνύουν πως οι μικροβιακές μας κοινότητες είναι πολύ εξατομικευμένες, όπως ακριβώς και ένα δακτυλικό αποτύπωμα. Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτές, καθώς ρυθμίζουν κάποιες πολύ σημαντικές λειτουργίες του πεπτικού μας συστήματος και ταυτόχρονα βελτιστοποιούν την οξύτητα του δέρματος και του κόλπου. Ιδανικά, ζούμε σε αρμονία με τη φυσιολογική μικροχλωρίδα μας. Η ισορροπία σε αυτό το οικοσύστημα διατηρεί υπό έλεγχο τα επιβλαβή βακτήρια.

Στον κόλπο, τα ευεργετικά βακτήρια είναι οι γαλακτοβάκιλλοι, οι οποίοι παράγουν γαλακτικό οξύ. Οι γαλακτοβάκιλλοι αναστέλλουν την ανάπτυξη βλαβερών βακτηριδίων και άλλων ανεπιθύμητων μικροοργανισμών, όπως οι μύκητες. Η διαταραχή της ισορροπίας της κολπικής μικροχλωρίδας παρατηρείται συχνά από την αλλαγή των φυσιολογικών εκκρίσεων καθώς και από άλλα ενοχλητικά συμπτώματα όπως ο κνησμός, η δυσάρεστη οσμή ή η αίσθηση καύσου. Πιο γνωστή είναι η υπερανάπτυξη των αναερόβιων βακτηρίων, που ονομάζεται βακτηριακή κολπίτιδα (ΒΚ). Η βακτηριακή κολπίτιδα συνοδεύεται από οσμή ψαριού, που προκαλείται από τις αμίνες που παράγονται από αυτά τα βακτήρια (Pinkster 1998). Εξωτερικοί παράγοντες γι’ αυτή τη διαταραχή είναι η υγιεινή και η σεξουαλική δραστηριότητα.

Για παράδειγμα, μετά τη σεξουαλική επαφή το pH του κόλπου αυξάνεται σημαντικά και τρέπεται από όξινο σε ελαφρώς αλκαλικό (Tevi-Benissan 1997). Σε αυτό το αλκαλικό περιβάλλον η χλωρίδα της βακτηριακης κολπίτιδας – που ευδοκιμεί σε αυξημένο pH – μπορεί να σημειώσει εκρηκτική αύξηση με υψηλότερο σημείο ανάπτυξης, περίπου στις 36 ώρες μετά το «αλκαλικό σοκ» του σπέρματος.

Με λίγα λόγια, η σύνθεση της κολπικής μικροχλωρίδας είναι ιδιαίτερα δυναμική και αλλάζει αντιδρώντας τόσο σε ορμονικές διακυμάνσεις, όσο και σε εξωγενείς παράγοντες όπως η σεξουαλική δραστηριότητα και η λανθασμένη εφαρμογή των κανόνων της κολπικής υγιεινής.

Σε περίπτωση διαταραχής της ισορροπίας της φυσιολογικής μικροχλωρίδας, οι ευεργετικοί γαλακτοβάκιλλοι μειώνονται σε σχέση με τα επιβλαβή μικρόβια, όπως είναι η χλωρίδα της βακτηριακής κολπίτιδας και τα κύτταρα των ζυμομυκήτων. Μία τέτοια διαταραχή συνοδεύεται συχνά από κολπικές ενοχλήσεις όπως κνησμός, άσχημη οσμή, μη φυσιολογικές εκκρίσεις και πόνο.

Τόσο για τη βακτηριακή κολπίτιδα, όσο για τις κολπικές μυκητιάσεις η συνηθέστερη ιατρική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη συνταγογράφηση αντιμικροβιακών φαρμάκων. Ωστόσο, τα αντιβιοτικά και τα αντιμυκητιασικά φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη σύνθεση της φυσιολογικής μικροχλωρίδας και να διαταράξουν τους επωφελείς μικροοργανισμούς. Επιπροσθέτως, τέτοιου είδους θεραπείες είναι αποτελεσματικές κυρίως σε βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Το ίδιο ισχύει και με τη θεραπεία με τη χρήση μετρονιδαζόλης για την αντιμετώπιση της βακτηριακής κολπίτιδας καθώς και με τη θεραπεία της κολπικής μυκητίασης με τη χρήση αντιμυκητιασικών (π.χ. κλοτριμαζόλη), που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά επανεμφάνισης της λοίμωξης.

Τα τελευταία χρόνια «κερδίζουν» έδαφος νέες προσεγγίσεις που προάγουν και προασπίζουν την ισορροπία της κολπικής μικροχλωρίδας. Αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση όξινων gels, την πρεβιοτική διέγερση των κολπικών γαλακτοβακίλλων καθώς και φυσικές αντιπροσκολλητικές στρατηγικές, που αποτρέπουν τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς να αποικίσουν στους ιστούς του σώματος.

Οι αντιπροσκολλητικές στρατηγικές, με τη χρήση φυσικών προϊόντων είναι η καινοτόμος και διεθνώς κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας βάση της προϊοντικής σειράς Multi-Gyn, συνδυασμένη πάντα με άλλα ενεργά συστατικά, όπως όξινα και πρεβιοτικά, που προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν τις κολπικές λοιμώξεις καθώς και τις συσχετιζόμενες ενοχλήσεις.

Περισσότερες επαγγελματικές πληροφορίες: