Κολπική μυκητίαση

Η κολπική μυκητίαση προκαλείται τις περισσότερες φορές από τον ζυμομύκητα candida albicans. Αυτός ο μύκητας εμφανίζεται στο έντερο μας, το στόμα και το δέρμα. Είναι επίσης φυσικός «κάτοικος» του κόλπου πολλών γυναικών. Υπό ορισμένες, όχι πλήρως εξηγήσιμες συνθήκες, οι μύκητες μπορούν να εκδηλωθούν εντονότερα στο κολπικό περιβάλλον, προκαλώντας λοιμώξεις. Μάλιστα μέχρι την ηλικία των 25, σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των γυναικών θα βιώσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο κολπικής μυκητίασης. Μαζί με τη βακτηριακή κολπίτιδα, η κολπική μυκητίαση είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες κολπικών λοιμώξεων.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της κολπικής μυκητίασης είναι το υπερβολικά λευκό και εύθρυπτο κολπικό έκκριμα και ο κνησμός στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Το οίδημα, η ερυθρότητα, η επώδυνη σεξουαλική επαφή, ο ερεθισμός των εξωτερικών και των εσωτερικών χειλιών καθώς και η επώδυνη ούρηση είναι άλλα συχνά αναφερόμενα συμπτώματα.

Η προέλευση της κολπικής μυκητίασης είναι τις περισσότερες φορές δύσκολο να προσδιοριστεί. Ωστόσο, η επανεμφάνιση της συχνά σχετίζεται με τον έμμηνο κύκλο. Η κολπική μυκητίαση συνήθως είναι «εύκολο να αντιμετωπιστεί, αλλά δύσκολο να θεραπευτεί», καθώς έχουν αναφερθεί υψηλά ποσοστά επανεμφάνισης εντός ολίγων μηνών.

Νέες προσεγγίσεις που στοχεύουν στην αποκατάσταση της κολπικής ισορροπίας και την εξουδετέρωση επιβλαβών μικροβίων, όπως ο candida albicans είναι διαθέσιμες τα τελευταία χρόνια. Αυτές οι στρατηγικές περιλαμβάνουν όξινα gels, πρεβιοτική διέγερση των κολπικών γαλακτοβακίλλων και φυσικές στρατηγικές που εμποδίζουν τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς να αποικίσουν στην επιφάνεια του σώματος μας.
Μια τέτοια στρατηγική αποκλεισμού βλαβερών βακτηρίων με ασφαλή και φυσικό τρόπο είναι η καινοτόμος βάση της προϊοντικής σειράς της Multi-Gyn για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κολπικών λοιμώξεων και των συσχετιζόμενων ενοχλήσεων.

Ασυνήθιστο κολπικό έκκριμα

Το ασυνήθιστο κολπικό έκκριμα οφείλεται κυρίως σε κολπικές λοιμώξεις. Μπορεί όμως να προκληθεί και από μη μολυσματικούς ερεθισμούς του κόλπου (π.χ. από στενά παντελόνια ή συνθετικά εσώρουχα ή τη χρήση σαπουνιού στην ευαίσθητη περιοχή). Η βακτηριακή κολπίτιδα και η κολπική μυκητίαση (η αλλιώς καντιντίαση) είναι οι πιο κοινές κολπικές λοιμώξεις. Παρά το γεγονός ότι αυτές συνήθως δεν είναι σοβαρές μολύνσεις που απαιτούν φαρμακευτική αγωγή, ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές ενοχλήσεις όπως υπερβολικές ή δύσοσμες εκκρίσεις.
Τα προϊόντα Multi-Gyn είναι έχουν σημαντική και άμεση ανακουφιστική δράση στις κολπικές ενοχλήσεις.

Κνησμός

Ο κολπικός κνησμός είναι μία πολύ συνηθισμένη ενόχληση. Μία δυσάρεστη εμπειρία που μπορεί να οφείλεται σε πληθώρα παραγόντων. Μία από τις συνηθέστερες αιτίες είναι η κολπική μυκητίαση. Σε αυτή την περίπτωση, συνδέεται συχνά με ένα λευκό, εύθρυπτο έκκριμα. Επίσης, ο κνησμός αναφέρεται μερικές φορές ως σύμπτωμα της βακτηριακής κολπίτιδας, αλλά όχι τόσο συχνά και τόσο σοβαρά όπως στην περίπτωση της κολπικής μυκητίασης. Ο κνησμός μπορεί επίσης να προκληθεί από κολπική ξηρότητα ή λόγω ακατάλληλης προσωπικής υγιεινής. Είναι γνωστό ότι οι διαδικασίες καθαρισμού της ευαίσθητης περιοχής με ακατάλληλα καθαριστικά, σαπούνια ή αρωματικά sprays διαταράσσουν τη φυσιολογική μικροχλωρίδα. Παράλληλα, οι ενδοκολπικές πλύσεις μπορεί να αφαιρέσουν την κολπική βλέννα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα και κνησμό. Τα προϊόντα Multi-Gyn μπορούν να καταπραΰνουν τον κνησμό, εξουδετερώνοντας τα επιβλαβή μικρόβια και ενυδατώνοντας τη βλεννογόνο του κόλπου.

Αιδοιίτιδα και κολπίτιδα

Αυτές είναι φλεγμονές του αιδοίου (του εξωτερικού γεννητικού οργάνου των γυναικών) και του κόλπου. Η κολπίτιδα σχετίζεται συχνά με μη φυσιολογικές εκκρίσεις, κνησμό και πόνο. Η αιτία είναι συνήθως κάποια κολπική λοίμωξη όπως η βακτηριακή κολπίτιδα, η καντιντίαση ή η τριχομονίαση. Ωστόσο, μπορεί να προκληθεί και από μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων και τη σχετική κολπική ξηρότητα μετά την εμμηνόπαυση. Οι παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης κολπίτιδας περιλαμβάνουν ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, τα αντισυλληπτικά χάπια ή την εμμηνόπαυση, τη σεξουαλική δραστηριότητα, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, φάρμακα όπως αντιβιοτικά και στεροειδή, μη ελεγχόμενο διαβήτη, ακατάλληλη κολπική υγιεινή (π.χ. χρήση σαπουνιών, απολυμαντικών, αποσμητικών του κόλπου) καθώς και τα εφαρμοστά ρούχα.

Τα προϊόντα της σειράς Multi-Gyn εξουδετερώνουν μολυσματικούς παράγοντες και μπορούν να αντιμετωπίσουν την κολπική ξηρότητα ενισχύοντας την κολπική ενυδάτωση. Καθώς αυτές είναι οι πιο κοινές αιτίες για αιδοιίτιδα και κολπίτιδα, τα προϊόντα Multi-Gyn είναι πολύ αποτελεσματικά ενάντια στις φλεγμονώδεις αυτές κολπικές ενοχλήσεις.