Κολπική ξηρότητα: Αιτίες και αντιμετώπιση

Οι περισσότερες γυναίκες θα υποφέρουν από κολπική ξηρότητα σε κάποια φάση της ζωής τους. Μια κατάσταση αρκετά δυσάρεστη, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει άλλες δυσάρεστες ενοχλήσεις όπως κολπικό κνησμό, αίσθηση καψίματος και πόνο.

Συνήθως, οι γυναίκες συσχετίζουν την κολπική ξηρότητα με την εμμηνόπαυση. Αυτό δεν είναι απόλυτα αληθές, καθώς μπορεί να συμβεί σε γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας. Είναι παρόλα αυτά ένα κοινό σύμπτωμα κατά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες.

Αιτίες της κολπικής ξηρότητας

Υπάρχουν πολλές αιτίες της κολπικής ξηρότητας. Μία από τις πιο κοινές είναι η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα είναι γυναικείες ορμόνες, που υποστηρίζουν την κολπική υγεία, διατηρώντας τη φυσιολογική λίπανση των κολπικών τοιχωμάτων καθώς και την ελαστικότητα και την οξύτητα τους. Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, τα κολπικά τοιχώματα θα γίνουν λιγότερα ελαστικά, πιο εύθραυστα και λιπαίνονται λιγότερο.

Μία πτώση στα επίπεδα των οιστρογόνων μπορεί να έχει διάφορες αιτίες. Η εμμηνόπαυση είναι μία από αυτές, όπως επίσης η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός. Η ακτινοβολία, η χημειοθεραπεία και η ορμονοθεραπεία μπορεί επίσης να επηρεάσουν τα επίπεδα των οιστρογόνων σας, προκαλώντας κολπική ξηρότητα.

Η φυσική λίπανση του κόλπου μπορεί επίσης να επηρεαστεί από διαφόρων ειδών φάρμακα, για παράδειγμα, για κρυολόγημα ή αλλεργίες, όπως επίσης και από ιατρικές περιπτώσεις όπως ο διαβήτης και η υψηλή πίεση του αίματος.

Συμπτώματα

Η ξηρότητα μπορεί να συνοδευτεί από άλλες κολπικές ενοχλήσεις όπως:

  • κνησμός
  • αίσθηση καψίματος
  • τσούξιμο
  • πόνος
  • πόνος κατά τη συνουσία

"Τρόποι αντιμετώπισης που χρησιμοποιούνται συχνά είναι η αύξηση της κολπικής υγρασίας είτε με τζελ ή με λιπαντικά."


Πως αντιμετωπίζεται η κολπική ξηρότητα;

Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν τόσες διαφορετικές αιτίες μπορεί να είναι δύσκολο να βρούμε τον βέλτιστο τρόπο αντιμετώπισης. Ωστόσο, ένας από τους πλέον διαδεδομένους τρόπους είναι να αυξήσουμε την κολπική υγρασία είτε με gel, είτε με κάποιο λιπαντικό. Ένας άλλος τρόπος είναι να αυξήσουμε τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Στο φαρμακείο μπορείτε να βρείτε διάφορα προϊόντα προσωπικής αυτοφροντίδας, που κυμαίνονται από τα κανονικά λιπαντικά έως προϊόντα, που αποκαθιστούν τη φυσική υγρασία του κόλπου σας. Βεβαιωθείτε πως επιλέγετε ένα προϊόν με φυσικά συστατικά, το οποίο θα καταπραΰνει τα συμπτώματα σας και θα διεγείρει τη φυσική υγρασία.