Κολπικοί ερεθισμοί και οίδημα στα χείλη

Οι κολπικοί ερεθισμοί μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε άβολα. Συχνά είναι επώδυνοι, επηρεάζοντας την ποιότητα της ζωής. Τα πρησμένα χείλη του αιδοίου μπορεί να σας προκαλούν ανησυχία. Ενδεχομένως να μη μπορείτε να καθίσετε άνετα ή να φορέσετε παντελόνια εξαιτίας της τριβής που προκαλείται. Αυτή η κατάσταση συνοδεύεται συχνά και από άλλα συμπτώματα, όπως αίσθηση καύσου ή κολπικό κνησμό. Το οίδημα μπορεί να γενικευτεί, συμπεριλαμβάνοντας τα εσωτερικά και τα εξωτερικά χείλη ή να είναι τοπικό, επηρεάζοντας μόνο μέρος του αιδοίου.

Τι προκαλεί το οίδημα στα χείλη;

Υπάρχουν διάφορες αιτίες, κάποιες από αυτές είναι:

  • Ερεθισμός ή αλλεργική αντίδραση: Σε αυτή την περίπτωση, ο ερεθισμός προκαλείται πιθανότατα από κάποιο προϊόν, είτε είναι σαπούνι, αφρόλουτρο, lotion ή αποσμητικό για την ευαίσθητη περιοχή κτλ. Αυτά τα προϊόντα συχνά περιέχουν χημικές ουσίες, που ερεθίζουν το λεπτό δέρμα της ευαίσθητης περιοχής προκαλώντας οίδημα και πόνο. Τέτοιου είδους αντιδράσεις μπορεί να συμβούν ακόμα και με προϊόντα που χρησιμοποιούσατε για χρόνια.
  • Μήπως το οίδημα αναπτύσσεται μετά τη σεξουαλική επαφή; Μπορεί να είστε αλλεργικές στο latex των προφυλακτικών, είτε σε κάποιο λιπαντικό ή ακόμη και στο σπέρμα του συντρόφου σας. Το οίδημα μπορεί επίσης να αναπτυχθεί εξαιτίας τραυματισμού μετά από έντονη σεξουαλική επαφή, ειδικά αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει κάποιο λιπαντικό και η φυσική λίπανση δεν είναι επαρκής.
  • Κολπική μυκητίαση: Τα πρησμένα χείλη του αιδοίου είναι ένα σύμπτωμα αυτής της κατάστασης. Η κολπική μυκητίαση συχνά αναγνωρίζεται από την ύπαρξη παχύρρευστων, λευκών εκκρίσεων που μοιάζουν με τυρί cottage.
  • Βακτηριακή κολπίτιδα: Άλλα συμπτώματα συχνά περιλαμβάνουν λεπτές, γκριζωπές εκκρίσεις που συνοδεύονται από έντονη οσμή ψαριού.
  • Εγκυμοσύνη:Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η πίεση που ασκείται στα αναπαραγωγικά όργανα και στα αιμοφόρα τους αγγεία αυξάνεται από το βάρος του εμβρύου. Η κυκλοφορία μειώνεται, προκαλώντας πρήξιμο και πόνο στο αιδοίο.
  • Τοκετός:Κατά τη διάρκεια του τοκετού μπορεί να αντιμετωπίσετε βλάβες των ιστών, που αργότερα προκαλούν οίδημα και πόνο.


"Υπάρχουν πολλές αιτίες για το οίδημα στα χείλη του αιδοίου, κάποιες από αυτές είναι οι ερεθισμοί, η σεξουαλική επαφή και οι λοιμώξεις."


Πώς να αποτρέψετε το οίδημα στα χείλη;

Αποφύγετε τη χρήση προϊόντων που περιέχουν ισχυρά συνθετικά σαπούνια, δραστικές χημικές ουσίες, αρώματα ή χρωστικές. Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε ερεθισμό ακριβώς μετά την εφαρμογή συγκεκριμένου προϊόντος, ξεπλύνετε καλά την πάσχουσα περιοχή το συντομότερο δυνατό, για να απομακρύνετε το προϊόν και να ελαχιστοποιήσετε τη βλάβη. Στη συνέχεια μπορείτε να εφαρμόσετε ένα φυσικό καταπραϋντικό προϊόν, για να μειώσετε τα συμπτώματα και να επιταχύνετε την ανάρρωση. Επιλέξτε ένα καθαριστικό της ευαίσθητης περιοχής, που περιέχει μόνο ήπιους και ιδανικά φυσικούς καθαριστικούς παράγοντες. Αποφύγετε οποιαδήποτε καθαριστικά προϊόντα ή μαντηλάκια που περιέχουν αρώματα, αλκαλικά σαπούνια, συνθετικά σαπούνια ή συντηρητικά.

Αν αντιμετωπίζετε κολπική ξηρότητα, χρησιμοποιήστε ένα λιπαντικό κατά τη σεξουαλική επαφή ή εφαρμόστε καθημερινά ένα κολπικό ενυδατικό προϊόν. Το ενυδατικό προϊόν θα σας διασφαλίσει μακροπρόθεσμη ανακουφιστική δράση από την κολπική ξηρότητα. Αν έχει ήδη εμφανιστεί ο ερεθισμός, αποφύγετε να έρθετε σε σεξουαλική επαφή μέχρι να ανακάμψει η περιοχή και να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Σε περίπτωση που έχετε κολπική μυκητίαση ή βακτηριακή κολπίτιδα, μπορεί να θέλετε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, για να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν βασισμένο σε πρεβιοτικά, είτε ένα προϊόν αντι-προσκολλητικής αντιμετώπισης, που θα προωθήσει την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων και θα αποκαταστήσει την ισορροπία της κολπικής χλωρίδας.

Αποφύγετε να φοράτε στενά ρούχα, ειδικά όσο διαρκεί ο ερεθισμός. Βεβαιωθείτε ότι το εσώρουχο σας είναι φτιαγμένο από φυσικά υλικά (το βαμβάκι επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει, ενώ τα συνθετικά υφάσματα μπορεί να επιδεινώσουν τον ερεθισμό). Προσπαθήστε να κοιμηθείτε χωρίς εσώρουχο, προκειμένου να επιτρέψετε στο δέρμα να αναπνεύσει και να αναρρώσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αν αντιμετωπίζετε οίδημα στα χείλη, δοκιμάστε να δροσίσετε την ερεθισμένη περιοχή (μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε ένα κρύο επίθεμα ή δοκιμάστε ένα παγωμένο μπάνιο). Το κρύο θα μειώσει το οίδημα και θα καταπραΰνει προσωρινά τον πόνο.

Αποφύγετε το αυθόρμητο ξύσιμο της περιοχής, καθώς μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους ιστούς και να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Αν το οίδημα διαρκέσει για περισσότερο από μία βδομάδα, επισκεφτείτε τον γιατρό σας, για να εντοπίσει την αιτία του ερεθισμού.