Κολπικός κνησμός: Τι τον προκαλεί;

Ίσως μία από τις πιο δυσάρεστες κολπικές ενοχλήσεις είναι ο κνησμός. Μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικός και σε κάθε περίπτωση δεν συνιστάται να ξύνετε την ευαίσθητη περιοχή. Το να αισθάνεστε διαρκώς φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή μπορεί να επηρεάζει σημαντικά τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Πριν όμως αντιμετωπίσετε τον κολπικό κνησμό, είναι καλό να καθοριστεί η αιτία που τον προκαλεί. Αυτές είναι οι πιο συνηθέστερες αιτίες:

Κολπική Μυκητίαση

Μία από τις κύριες αιτίες του κολπικού κνησμού είναι η κολπική μυκητίαση, επίσης γνωστή ως κάντιντα. Η κολπική μυκητίαση προκαλείται από την υπερανάπτυξη των ζυμομυκήτων στον κόλπο σας και/ή στην εξωτερική ευαίσθητη περιοχή σας. Μαζί με ένα λευκό, παχύρρευστο έκκριμα και κάψιμο, ο κνησμός είναι ένα από τα συμπτώματα.

Μία κολπική μυκητίαση είναι αρκετά ακίνδυνη και τα συμπτώματα θα μειωθούν. Παρόλα αυτά είναι αρκετά δυσάρεστη. Ως εκ τούτου, υπάρχουν αρκετές επιλογές για να την αντιμετωπίσετε και να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντιμυκητιασικά φάρμακα. Είναι μεν αποτελεσματικά, ωστόσο ενδέχεται να προκαλέσουν παρενέργειες και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.

Άλλη επιλογή είναι να ανακουφίσετε τα συμπτώματα. Αυτό μπορεί να γίνει με προϊόντα προσωπικής αυτοφροντίδας, που μπορείτε να αγοράσετε από το φαρμακείο της περιοχής σας. Αν επιλέξετε ένα προϊόν με φυσικά συστατικά, μπορείτε επίσης να προλάβετε την υποτροπή.

Κολπική ξηρότητα

Μία άλλη αιτία του κνησμού είναι η κολπική ξηρότητα. Οι περισσότερες γυναίκες τη συνδέουν με την εμμηνόπαυση. Παρόλα αυτά γυναίκες κάθε ηλικίας ενδέχεται να τη βιώσουν. Εκτός από κνησμό, η κολπική ξηρότητα μπορεί να συνοδεύεται από άλλες ενοχλήσεις όπως η αίσθηση καύσου, ευαισθησία στον πόνο και πόνος κατά τη συνουσία.

Η κολπική ξηρότητα εμφανίζεται συνήθως όταν υπάρχει μία πτώση στα επίπεδα των οιστρογόνων, για παράδειγμα λόγω εγκυμοσύνης, λήψης φαρμάκων (όπως αντισυλληπτικά), άγχους, κατάθλιψης ή εμμηνόπαυσης. Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε την κολπική ξηρότητα, μπορείτε να πάρετε φάρμακα, για να αυξήσετε τα επίπεδα των οιστρογόνων σας. Άλλη επιλογή είναι να ανακουφίσετε άμεσα την κολπική ξηρότητα χρησιμοποιώντας ένα λιπαντικό ή προϊόντα που διεγείρουν τη φυσιολογική υγρασία.


"Μία από τις κύριες αιτίες του κολπικού κνησμού είναι η κολπική μυκητίαση, επίσης γνωστή ως καντιντίαση ή ζυμομύκητες. "


Άλλες αιτίες του κολπικού κνησμού

Πέρα από την κολπική μυκητίαση και την ξηρότητα υπάρχουν και άλλες αιτίες του κολπικού κνησμού. Αν και όχι η πιο κοινή, η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει κνησμό σε ορισμένες περιπτώσεις. Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μία λοίμωξη, που προκαλείται από την υπερανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων στον κόλπο.

Τα συμπτώματα, η έντονη οσμή ψαριού και το γκρι - λευκό έκκριμα, μπορεί να είναι αρκετά δυσάρεστα, αλλά θα απομακρυνθούν μετά από κάποιο διάστημα. Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε την βακτηριακή κολπίτιδα, μπορείτε να πάρετε αντιβιοτικά ή να χρησιμοποιήσετε ένα φυσικό προϊόν προσωπικής αυτοφροντίδας, που δεν έχει παρενέργειες.

Τέλος, ο κολπικός κνησμός μπορεί επίσης να οφείλεται σε ερεθισμό, που προκαλείται από χημικές ουσίες, όπως το σαπούνι ή τα αρώματα ή από ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Αν υποψιάζεστε ότι θα μπορούσε να είναι ένα ΣΜΝ, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.