Ποιες είναι οι 5 πιο συχνές κολπικές ενοχλήσεις και πώς θα τις αντιμετωπίσεις;

Κάθε γυναίκα θα βιώσει κάποια κολπική ενόχληση στη διάρκεια της ζωή της. Αυτές οι ενοχλήσεις κυμαίνονται από ήπιες και απλώς ενοχλητικές, έως σοβαρές, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής και τις σεξουαλικές επαφές της.

Οι 5 συνηθέστερες κολπικές ενοχλήσεις είναι ο κνησμός, η αίσθηση καψίματος, η κολπική ξηρότητα, οι εκκρίσεις, που συχνά συνδυάζονται με μια δυσάρεστη μυρωδιά και ο ερεθισμός ή πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά την σεξουαλική επαφή. Η αιτία αυτών των συμπτωμάτων δεν είναι πάντα ξεκάθαρη. Γι’ αυτό αν αντιμετωπίζετε μία ή περισσότερες από αυτές, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον γυναικολόγο σας.

Κολπικός κνησμός

Ο κολπικός κνησμός μπορεί να προκληθεί είτε από λοιμώξεις, όπως η κολπική μυκητίαση και η βακτηριακή κολπίτιδα, είτε από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Μπορεί επίσης να προκληθεί από μία αλλεργική ή ερεθιστική αντίδραση σε κάποιες ουσίες, όπως αρώματα, σαπούνια, μαλακτικά υφασμάτων, κτλ. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν τη χρήση συνθετικών εσωρούχων, το ξύρισμα ή την αποτρίχωση, την τριβή λόγω της φυσικής άσκησης ή την κολπική ξηρότητα. Ενώ οι λοιμώξεις μπορούν στις περισσότερες περιπτώσεις να αναγνωριστούν από την παρουσία συγκεκριμένων εκκρίσεων, οι αιτίες του κνησμού, που δεν οφείλονται σε λοιμώξεις δεν είναι πάντα ξεκάθαρες. Δεν είναι εύκολο να τις διακρίνεις, καθώς δεν εμφανίζουν ασυνήθιστες εκκρίσεις, ενώ οι ιστοί του κόλπου και του αιδοίου εμφανίζουν παρόμοιο οίδημα και ερυθρότητα. Προκειμένου να εντοπίσετε την αιτία της ενόχλησης, προσπαθήστε να απομακρύνετε όλα τα πιθανά αλλεργιογόνα από την ευαίσθητη σας περιοχή. Μη χρησιμοποιείτε σαπούνι ή αρώματα. Αποφύγετε τις αρωματισμένες σερβιέτες, τα σερβιετάκια ή το χαρτί τουαλέτας. Μην χρησιμοποιείτε μαλακτικό για τα εσώρουχα σας. Σταματήστε να ξυρίζεστε ή να κάνετε αποτρίχωση για λίγο καιρό. Προτιμήστε να φοράτε εσώρουχα, που είναι φτιαγμένα με φυσικά υλικά «που αναπνέουν». Εάν ωστόσο το πρόβλημα παραμένει, επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία υγείας.

Αίσθηση καψίματος στον κόλπο

Η αίσθηση καψίματος στην κολπική περιοχή προκαλείται συνήθως από κάποιον ερεθισμό του δέρματος. Ερεθισμός μπορεί να προκύψει είτε ως συνέπεια του κνησμού και του ξυσίματος, είτε λόγω μίας λοίμωξης του κόλπου ή της ουρήθρας. Τέτοιου είδους ενοχλήσεις μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ή να επιδεινωθούν σταδιακά κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία υγείας, που θα πάρει το ιατρικό ιστορικό σας και θα κάνει μία κολπική εξέταση, προκειμένου να σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία. Σε περίπτωση που η αιτία είναι κάποια λοίμωξη, η θεραπεία τις περισσότερες φορές περιλαμβάνει αντιβιοτικά ή αντιμυκητιασικά. Ενδεχομένως, να χρειαστούν κάποιες μέρες μέχρι να επιδράσει η θεραπεία, γι’ αυτό συστήνεται να χρησιμοποιείτε προϊόντα που δροσίζουν το δέρμα και καταπραΰνουν τον κνησμό και τον ερεθισμό. Αυτά τα προϊόντα μπορείτε συνήθως να τα αγοράσετε χωρίς συνταγή σε μορφή σπρέι και τζελ.


"Οι 5 πιο συχνές κολπικές ενοχλήσεις είναι κνησμός, αίσθηση καψίματος, κολπική ξηρότητα, εκκρίσεις, που μερικές φορές συνδυάζονται με μια δυσάρεστη οσμή, και ερεθισμός ή πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική πράξη"


Κολπική ξηρότητα

Η κολπική ξηρότητα συνδέεται τις περισσότερες φορές με την εμμηνόπαυση, αν και γυναίκες όλων των ηλικιών ενδέχεται να υποφέρουν από αυτήν. Τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν κνησμό, κάψιμο, πόνο κατά τη συνουσία, και πόνο στην ευαίσθητη περιοχή. Ακόμα κι αν αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με άλλες κολπικές ενοχλήσεις, η ασυνήθιστη έλλειψη εκκρίσεων είναι η ειδοποιός διαφορά. Ανάλογα με την αιτία, η κολπική ξηρότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με μία ορμονική, είτε με μία μη-ορμονική θεραπεία, τοπικά ή από το στόμα. Τα μη ορμονικά κολπικά ενυδατικά προϊόντα προσφέρουν γρήγορη ανακούφιση και η επίδραση τους μπορεί να διαρκέσει κάποιες μέρες. Τα κολπικά λιπαντικά, από την άλλη πλευρά, μπορούν να παρέχουν μία στιγμιαία λύση σε περίπτωση επίπονης σεξουαλικής επαφής.

Εκκρίσεις ή δυσάρεστη μυρωδιά

Οι κολπικές εκκρίσεις είναι ένα υγρό του σώματος που βοηθάει τον κόλπο να διατηρήσει τη βακτηριακή του χλωρίδα. Παράλληλα, επιτρέπει τη λίπανση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και παρέχει προστασία στους ιστούς της ευαίσθητης περιοχής. Η εμφάνιση τους αλλάζει κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρήσης και σε διαφορετικά στάδια της ζωής. Ωστόσο, το ασυνήθιστο έκκριμα -όπως λευκό, παχύρρευστο και εύθρυπτο, ή γκρι, λεπτό και με μία χαρακτηριστική οσμή ψαριού- είναι ένα σημάδι μίας κολπικής μόλυνσης (βακτηριακή κολπίτιδα ή κολπική μυκητίαση). Οι ασυνήθιστες αλλαγές στις εκκρίσεις μπορεί να είναι επίσης και σημάδι ενός σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος ή άλλων σοβαρών ιατρικών παθήσεων. Ως εκ τούτου, αν παρατηρήσετε ασυνήθιστες αλλαγές στις εκκρίσεις σας, επικοινωνήστε με τον γιατρό ή τον γυναικολόγο σας.

Ερεθισμός και πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή ή μετά από αυτή

Υπό κανονικές συνθήκες, η σεξουαλική επαφή θα πρέπει να είναι ανώδυνη. Ο ερεθισμός και ο πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά τη συνουσία μπορεί να προκληθεί από πληθώρα παραγόντων. Οι πιο κοινές αιτίες είναι η κολπική ξηρότητα, κολπικές λοιμώξεις ή αλλεργίες. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις ο πόνος μπορεί να συνδέεται με πιο σοβαρά προβλήματα όπως ένα φυσικό τραύμα (για παράδειγμα: μετά τον τοκετό), ένα ψυχολογικό τραύμα ή ακόμα και με καρκίνο. Αν αντιμετωπίζετε κολπικό πόνο οποιουδήποτε είδους, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας, να βρείτε την αιτία και να ξεκινήσετε την κατάλληλη θεραπεία.