Πρόληψη των κολπικών ενοχλήσεων

Οι κολπικές ενοχλήσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες, επηρεάζοντας τη σεξουαλική σας ζωή και ευρύτερα την ποιότητα της ζωής σας. Για τις περισσότερες κολπικές ενοχλήσεις η ακριβής αιτία μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Κάποιες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στο να αναπτύξουν ενοχλήσεις από κάποιες άλλες. Συγκεντρώσαμε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για το πώς μπορείτε να αποτρέψετε τις κολπικές ενοχλήσεις. Ωστόσο, η εφαρμογή τους δεν αποτελεί εγγύηση.

Υγιεινή

Η κολπική υγιεινή μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη κολπικών ενοχλήσεων. Ειδικά, οι κακές συνήθειες υγιεινής μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη βλάβη από ότι η καθόλου υγιεινή. Αυτό οφείλεται στην επιθετική επίδραση του απλού σαπουνιού και των απορρυπαντικών. Αντί να χρησιμοποιείτε σαπούνι, που μπορεί να βλάψει το προστατευτικό στρώμα του δέρματος σας και να προκαλέσει ερεθισμό, επιλέξτε καλύτερα ένα φυσικό προϊόν, που περιέχει ήπια συστατικά τα οποία δε θα μεταβάλλουν την τιμή του pH της ευαίσθητης περιοχής και δε θα αφαιρέσουν την προστατευτική επιφάνεια του δέρματος σας.

Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα καθαριστικό προϊόν μόνο μία φορά την ημέρα. Αν αισθάνεστε την ανάγκη να πλένεστε πιο συχνά από αυτό, για παράδειγμα μετά από προπόνηση ή σε μία ζεστή μέρα, χρησιμοποιήστε σκέτο νερό. Ωστόσο, έχετε υπόψη πως το να πλένετε την ευαίσθητη σας περιοχή μόνο με χλιαρό νερό είναι αρκετό. Όταν στεγνώνετε, να σκουπίζετε την περιοχή απαλά με μία μαλακή, καθαρή πετσέτα. Αν ταξιδεύετε ή νιώθετε την ανάγκη να ανανεωθείτε μερικές φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαντηλάκια καθαρισμού.

Όταν χρησιμοποιείτε την τουαλέτα, πάντα να σκουπίζεστε από εμπρός προς τα πίσω - κάνοντας αυτό προς την αντίθετη κατεύθυνση μπορεί να προκαλέσει μεταφορά βακτηρίων από τον πρωκτό στον κόλπο, με αποτέλεσμα μία μόλυνση.

Σεξουαλική συμπεριφορά

Το να χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικά θα σας προστατεύσει μόνο από το να μη μείνετε έγκυος. Για αυτό είναι τόσο σημαντικό να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κατά τη διάρκεια όλης της συνουσίας. Έχετε υπόψη πως υπάρχει ένας υψηλός κίνδυνος βακτηριακής κολπίτιδας στις γυναίκες που αλλάζουν συχνά σύντροφο.

Αφιερώστε αρκετό χρόνο στα προκαταρκτικά. Αυτό δε γίνεται μόνο για να επέλθει η διάθεση, αλλά επίσης για να επιτρέψει στον κόλπο σας να λιπανθεί επαρκώς, προκειμένου να αποφευχθεί η τριβή κατά τη διείσδυση. Αν αντιμετωπίζετε κολπική ξηρότητα, χρησιμοποιήστε μία κολπική ενυδατική ή ένα λιπαντικό για να απολαύσετε μία ανώδυνη επαφή και να αποτρέψετε βλάβη του ιστού.


"Ειδικά, οι κακές συνήθειες υγιεινής μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη βλάβη από την καθόλου υγιεινή - αυτό οφείλεται στην επιθετική επίδραση του απλού σαπουνιού και των απορρυπαντικών"


Σερβιέτες και ταμπόν

Οι σερβιέτες και τα ταμπόν πρέπει να αλλάζονται κάθε 3 ή 4 ώρες, ώστε να αποφεύγεται η ενόχληση που προκαλείται από την παρατεταμένη επαφή του έμμηνου αίματος με το δέρμα ή το εσωτερικό του κόλπου. Το ίδιο ισχύει και για τα σερβιετάκια. Ακόμα κι αν φαίνονται σαν μία τέλεια λύση, για να σας κρατάνε δροσερή όλη μέρα, να έχετε υπόψη σας ότι δεν επιτρέπουν στο δέρμα σας να αναπνέει, αυξάνοντας την πιθανότητα για ερεθισμούς και μολύνσεις. Αν όντως χρησιμοποιείτε σερβιετάκια σε καθημερινή βάση, φροντίστε να τα αλλάζετε κάθε λίγες ώρες.

Είδη ένδυσης

Αποφεύγετε να φοράτε στενά ρούχα όπως κολλητά τζιν, κολάν ή σορτς για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Τα υφάσματα που εφαρμόζουν σφιχτά στο σώμα, ειδικά αν δεν είναι φτιαγμένα από φυσικά υλικά, προκαλούν τριβή, θερμότητα και μειωμένη ροή αέρα στην ευαίσθητη περιοχή - εκ των οποίων όλα συμβάλλουν στη δημιουργία τέλειου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των μικροβίων.

Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για την επιλογή εσωρούχων. Επιλέξτε φυσικά υφάσματα, όπως βαμβάκι, αντί για τα συνθετικά.

Αποτρίχωση

Είτε έχετε επιλέξει το ξύρισμα, αποτρίχωση με κερί, τη χρήση μιας αποτριχωτικής κρέμας ή κάτι άλλο, το ευερέθιστο δέρμα της ευαίσθητης περιοχής βρίσκεται σε κίνδυνο ερεθισμού. Για να αποφύγετε οποιαδήποτε ενόχληση, ενυδατώστε το δέρμα σας πριν το ξύρισμα ή την αποτρίχωση και εφαρμόστε ένα φυσικό καταπραϋντικό προϊόν αμέσως μετά.

Άλλες συμβουλές

Αποφύγετε δημόσιους χώρους κολύμβησης, όπως δημόσιες πισίνες, υδρομασάζ, τζακούζι, κτλ. Επίσης, μην χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε προϊόντα (λοσιόν, αφρόλουτρα, κολπικά σπρέι, κτλ.) που περιέχουν ισχυρά απορρυπαντικά, χημικές ουσίες, αρώματα, χρωστικές ή συντηρητικά, τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ερεθιστικές ουσίες ή αλλεργιογόνα.

Ως πρόληψη ή όταν τα συμπτώματα των κολπικών ενοχλήσεων ξεκινούν να εμφανίζονται, χρησιμοποιείστε προϊόντα που περιέχουν πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά προάγουν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων, βοηθώντας να διατηρηθεί η ισορροπία της κολπικής χλωρίδας.