Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή; Μάθε τι φταίει!

Ο πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής μπορεί να κυμαίνεται από ήπιος έως σοβαρός. Ωστόσο, όπου και να κατατάσσεται στην κλίμακα έντασης, μπορεί να μετατρέψει τη σεξουαλική επαφή από ευχάριστη σε ανεπιθύμητη. Ο πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ονομάζεται σε ιατρικούς όρους «δυσπαρευνία». Η δυσπαρευνία μπορεί αφενός να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην προσωπική ζωή ενός ζευγαριού και αφετέρου να επηρεάσει ευρύτερα τη ζωή μιας γυναίκας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις πιθανές αιτίες της επώδυνης σεξουαλικής επαφής και να γνωρίζουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να την αποτρέψουμε.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος που αισθάνεται μία γυναίκα κατά τη διείσδυση οφείλεται στην κολπική ξηρότητα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να συμβεί σε περιόδους ορμονικών αλλαγών, όπως κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης, θηλασμού ή στην εμμηνόπαυση. Η ξηρότητα μπορεί επίσης να είναι η αιτία του πόνου, αν ένα ζευγάρι δεν αφιερώνει αρκετό χρόνο στα προκαταρκτικά, αφήνοντας έτσι τη γυναίκα χωρίς επαρκή διέγερση, για να διασφαλιστεί επαρκής φυσική λίπανση.

Λόγοι για την κολπική ξηρότητα

Ο λόγος για την κολπική ξηρότητα κατά την εμμηνόπαυση, την εγκυμοσύνη ή το θηλασμό είναι η πτώση στα επίπεδα των οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα είναι μία γυναικεία ορμόνη, που είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση του πάχους, της ελαστικότητας και της λίπανσης των κολπικών τοιχωμάτων. Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, ο κολπικός ιστός γίνεται λεπτότερος και λιγότερο ελαστικός. Παράλληλα, η λίπανση μειώνεται σημαντικά, προκαλώντας ξηρότητα και βλάβη του ιστού κατά τη διείσδυση, με αποτέλεσμα πόνο και φλεγμονή.

Αν αυτή είναι η περίπτωση, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μία κολπική ενυδατική ή ένα λιπαντικό, που θα σας προσφέρει ανακούφιση από την ξηρότητα και θα σας επιτρέψει μία ανώδυνη, ευχάριστη σεξουαλική ζωή. Ποια είναι όμως η κύρια διαφορά ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο είδη προϊόντων; Οι μεν ενυδατικές σχεδιάστηκαν για να χρησιμοποιούνται καθημερινά, παρέχοντας συνεχή υγρασία, που σας επιτρέπει να ασκήσετε και να απολαύσετε οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα χωρίς την αίσθηση της τριβής και της ενόχλησης στην ευαίσθητη σας περιοχή. Τα δε λιπαντικά είναι προορισμένα για χρήση πριν τη σεξουαλική επαφή, παρέχοντας επίδραση που διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα.


"Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος που νιώθει μία γυναίκα κατά τη διείσδυση οφείλεται στην κολπική ξηρότητα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να συμβεί σε περιόδους ορμονικών αλλαγών, όπως κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης, θηλασμού ή στην εμμηνόπαυση"


Άλλες ενοχλήσεις

Αν ο πόνος που νιώθετε κατά τη σεξουαλική επαφή συνδέεται με κνησμό, κάψιμο και οίδημα, που ακολουθείται από ένα λευκό, εύθρυπτο έκκριμα, μπορεί να έχετε μία κολπική μυκητίαση. Πόνος μπορεί επίσης να προκύψει αν έχετε βακτηριακή κολπίτιδα. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε να έρθετε σε σεξουαλική επαφή, έως ότου η λοίμωξη τεθεί υπό έλεγχο και ο κατεστραμμένος ιστός επουλωθεί. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την κατάλληλη θεραπεία και μελετήστε τη χρήση ενός πρεβιοτικού προϊόντος, που μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στον κόλπο σας.

Άλλες περιπτώσεις που μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή περιλαμβάνουν:

  • Ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
  • Περινεοτομή ή κάποιο τραύμα που δημιουργείται κατά τον τοκετό.
  • Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως ενδομητρίωση και φλεγμονώδης νόσος της πυέλου.
  • Ψυχολογικά ζητήματα όπως στρες, άγχος, κατάθλιψη, ανασφάλεια για τη φυσική σας εμφάνιση, φόβος ή προβλήματα στη σχέση.
  • Το να έχετε σεξουαλικές επαφές πολύ σύντομα μετά τον τοκετό ή χειρουργική επέμβαση στην περιοχή της πυέλου.