Πώς να ανακουφιστείτε από τον κολπικό κνησμό;

Ο ερεθισμός του κόλπου συνήθως εκδηλώνεται με κνησμό, αίσθηση καψίματος ή τσούξιμο στο δέρμα γύρω από την ευαίσθητη περιοχή. Η ενόχληση που προκαλεί μπορεί να είναι από ήπια έως σοβαρή, κάνοντας σας σε κάθε περίπτωση να αισθάνεστε δυσάρεστα. Μάθετε περισσότερα για τον κολπικό κνησμό και πώς να απαλλαγείτε άμεσα από αυτόν.

Τι προκαλεί τον κολπικό κνησμό;

Πολλοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν κολπικό κνησμό όπως:

 • Κολπικές μυκητιάσεις
 • Ορμονικές αλλαγές κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, του θηλασμού ή της εμμηνόπαυσης
 • Προϊόντα αντισύλληψης
 • Βακτηριακές κολπίτιδες
 • Χημικές ερεθιστικές ουσίες που συχνά εντοπίζονται σε κρέμες, αφρόλουτρα, απορρυπαντικά ρούχων, μαλακτικά υφασμάτων, αρωματικά σερβιετάκια, κολπικά σπρέι, προφυλακτικά καθώς και σε αρωματισμένα χαρτιά υγείας
 • Υπερβολική πλύση
 • Στρες ή άγχος
 • Ερεθισμός που προκαλείται από ακράτεια ούρων
 • Συνθετικά εσώρουχα και στενά ρούχα


"Ο κνησμός που προκαλείται από ερεθισμό συχνά φεύγει από μόνος του μετά από λίγο χρονικό διάστημα. Προκειμένου να επιταχύνετε την ανάρρωση, εφαρμόστε ένα φυσικό καταπραϋντικό προϊόν στην ερεθισμένη περιοχή."


Πώς μπορείτε να καταπραΰνετε και να προλάβετε τον κολπικό κνησμό;

Η θεραπεία του κολπικού κνησμού εξαρτάται από την κύρια αιτία του και συνήθως εξαφανίζεται, μόλις ο παράγοντας που τον προκαλεί εξαλειφθεί.

Οι μυκητιάσεις μπορούν εύκολα να θεραπευτούν με αντιμυκητιασικά, αν και η επίδραση τους δεν αποτρέπει την επανεμφάνιση των μυκήτων. Τα φυσικά προϊόντα, σε σύγκριση με τα αντιμυκητιασικά, προσφέρουν μια λύση με πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, καθώς βελτιώνουν τη σύσταση της φυσιολογικής κολπικής χλωρίδας, καταπολεμούν τις κολπικές μυκητιάσεις και παράλληλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν προληπτικά, κρατώντας τους μύκητες μακριά. Αν βρίσκεστε σε εμμηνόπαυση, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την κατάλληλη θεραπεία, που μπορεί να σας ανακουφίσει από αυτά και άλλα συμπτώματα.

Ο κνησμός που προκαλείται από ερεθισμό συχνά φεύγει από μόνος του μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα. Προκειμένου να ανακουφιστείτε άμεσα από τον κνησμό, εφαρμόστε ένα φυσικό καταπραϋντικό προϊόν στην ερεθισμένη περιοχή. Αν ο ερεθισμός επέλθει μετά τη χρήση κάποιου καλλυντικού προϊόντος, φροντίστε να το ξεπλύνετε όσο το δυνατόν συντομότερα, προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε την επίδραση του. Αν υποψιάζεστε πως ο ερεθισμός μπορεί να προκλήθηκε κάποιο απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων ή κάποιο μαλακτικό, αντικαταστήστε αυτά τα προϊόντα με αντίστοιχα υποαλλεργικά.

Μέχρι να σταματήσει ο κνησμός, μην ξύνετε την πάσχουσα περιοχή, ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί το δέρμα. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε κρύα επιθέματα στην περιοχή του κνησμού, ώστε να προσφέρετε προσωρινή ανακούφιση και να καταπραΰνετε την επιδερμίδα.

Αν ο ερεθισμός δεν υποχωρήσει μετά από μερικές μέρες, αν η ενόχληση είναι έντονη ή επανεμφανιστεί μετά την εφαρμογή τους, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Προκειμένου να αποφευχθεί ο κολπικός κνησμός, μπορείτε να υιοθετήσετε τις εξής συνήθειες:

 • Αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν ερεθιστικές ουσίες, αλλεργιογόνα και δραστικές χημικές ουσίες.
 • Χρησιμοποιήστε νερό ή ένα ήπιο, φυσικό καθαριστικό, για να καθαρίσετε την ευαίσθητη περιοχή σας μία φορά την ημέρα. Αν αισθάνεστε την ανάγκη να πλυθείτε πιο συχνά, χρησιμοποιήστε σκέτο νερό. Στεγνώστε καλά την περιοχή, σκουπίζοντας απαλά με μία απαλή, καθαρή πετσέτα.
 • Μετά τη χρήση της τουαλέτας, σκουπίστε πάντα από εμπρός προς τα πίσω.
 • Φορέστε εσώρουχα φτιαγμένα από βαμβάκι αντί από συνθετικά υφάσματα.
 • Χρησιμοποιήστε ένα λιπαντικό ή μία κολπική ενυδατική κρέμα για να καταπραΰνετε την κολπική ξηρότητα.