Υπερβολικές κολπικές εκκρίσεις: Πρέπει να ανησυχώ;

Έχετε παρατηρήσει αλλαγές στην κολπική σας υγεία πρόσφατα; Αναρωτιόσασταν πάντα αν έχετε υπερβολικές κολπικές εκκρίσεις; Διαβάστε για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι οι κολπικές εκκρίσεις, ποιος ο ρόλος τους και τι σημαίνουν για την υγεία σας.

Τι είναι οι κολπικές εκκρίσεις και γιατί είναι σημαντικές;

Οι κολπικές εκκρίσεις από μόνες δεν είναι κάτι το ανησυχητικό. Είναι σύνηθες οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία να παράγουν λευκές ή διαυγείς εκκρίσεις, που δεν έχουν έντονη οσμή και που η πυκνότητα τους μπορεί να ποικίλει από κολλώδεις και παχύρρευστες σε πιο υγρές και ρευστές. Αυτές οι εκκρίσεις δεν είναι τίποτε περισσότερο από συνδυασμό βλέννας (που παράγεται από τους αδένες κοντά στον τράχηλο της μήτρας), νεκρού δέρματος και βακτηρίων – τα καλά είδη!

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο κόλπος σας παράγει εκκρίσεις. Πρώτα από όλα, βοηθούν τον κόλπο να διατηρείται καθαρός, απομακρύνοντας υγρά και νεκρά κύτταρα του δέρματος. Κατά την ωορρηξία, οι εκκρίσεις γίνονται πιο παχύρρευστες, προκειμένου να βοηθήσουν το σπέρμα να φτάσει στις σάλπιγγες. Τελικά, είναι η εστία των λακτοβακίλλων, των καλών βακτηρίων που βοηθούν τον κόλπο να παραμένει υγιής.

Γιατί έχω υπερβολικές εκκρίσεις;

Η ποσότητα των εκκρίσεων μπορεί να ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα λόγω σωματικών διαφορών. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εκκρίσεις παράγονται από αδένες που βρίσκονται στον τράχηλο της μήτρας. Αν o σχηματισμός του τραχήλου σας έχει περισσότερο χώρο για περισσότερους αδένες, θα παράγετε επίσης περισσότερες εκκρίσεις. Αν ποτέ αναρωτηθήκατε γιατί κάποιες γυναίκες χρειάζεται να φορούν σερβιετάκια για να αντιμετωπίσουν αυτό που μπορεί να αισθάνονται ως υπερβολικές εκκρίσεις, ενώ άλλες όχι – αυτός είναι ο λόγος. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Είναι οι αλλαγές στις κολπικές μου εκκρίσεις φυσιολογικές;

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι οι εκκρίσεις σας μπορεί να ποικίλουν σε ποσότητα, ακόμα και σε πυκνότητα. Αυτό είναι επίσης φυσιολογικό.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μία από τις κύριες λειτουργίες των κολπικών εκκρίσεων είναι να βοηθήσουν το σπέρμα να φτάσει στις σάλπιγγες. Για αυτό μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι οι εκκρίσεις σας είναι παχύτερες και πιο κολλώδεις γύρω από την ωορρηξία, ενώ γίνονται πιο υδαρείς όταν ο έμμηνος κύκλος ολοκληρώνεται.

Είναι επίσης σύνηθες για τις γυναίκες να βιώνουν αυξημένες κολπικές εκκρίσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει λόγω της ανάπτυξης του τραχήλου και ορμονικών αλλαγών. Δεν είναι επίσης ασυνήθιστο για μια εγκυμοσύνη να αλλάζει μόνιμα την ποσότητα των εκκρίσεων που παράγετε, ακόμη και μετά τον τοκετό.

Ορμονικές αλλαγές μπορεί επίσης να μειώσουν τις εκκρίσεις, όπως όταν θηλάζετε και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Επίσης, αν χρησιμοποιείτε ορμονικές αντισυλληπτικές μεθόδους, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε αλλαγές στις εκκρίσεις σας, ανάλογα πάντα με το προϊόν που χρησιμοποιείτε.

Όλες οι αλλαγές που περιγράφησαν παραπάνω είναι φυσιολογικές και δεν αποπνέουν λόγο ανησυχίας. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι αλλαγές θετικές. Αν έχετε αμφιβολίες ή αν οι εκκρίσεις σας αναπτύξουν μια πολύ έντονη οσμή, γίνουν κίτρινες ή πράσινες ή αν γίνουν υπερβολικά παχύρρευστες, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.