Κολπικές εκκρίσεις ως ένδειξη κολπικής μυκητίασης

Το κολπικό έκκριμα είναι ένα υγρό που εκκρίνεται από τους αδένες, που βρίσκονται στον κόλπο και το αιδοίο. Το έκκριμα προστατεύει τον κόλπο από μολύνσεις, τον καθαρίζει και παρέχει λίπανση κατά τη συνουσία.

Μερικές φορές, όταν κάτι δεν πάει καλά στην ευαίσθητη περιοχή, ένα ασυνήθιστο έκκριμα θα είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα. Αυτή είναι η περίπτωση της βακτηριακής κολπίτιδας, της κολπικής μυκητίασης και άλλων ουρογεννητικών προβλημάτων.

Εκτός από το κολπικό έκκριμα, άλλα σημάδια μιας κολπικής μυκητίασης περιλαμβάνουν κνησμό, κάψιμο, ερυθρότητα, ερεθισμό, οίδημα και πόνο κατά την ούρηση ή την σεξουαλική επαφή. Οι κολπικές μυκητιάσεις προκαλούνται συχνότερα από τον Candida albicans, ένα είδος μύκητα που συνήθως ζει σε διάφορες περιοχές του σώματος μας - στον κόλπο, στον πεπτικό σωλήνα και στο στόμα. Υπό κανονικές συνθήκες, ο μύκητας ζει σε ισορροπία με άλλα μικρόβια και μπορεί να αποτελέσει μέρος της υγιούς κολπικής χλωρίδας. Ωστόσο, αν υπάρξει ανισορροπία στο σώμα, αυτός ο μύκητας θα αρχίσει να αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα, προκαλώντας λοιμώξεις και σχετικές ενοχλήσεις.

Η πλειοψηφία των γυναικών αντιμετωπίζει κολπική μυκητίαση τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Πολλές γυναίκες επίσης υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, ειδικά πριν ή αμέσως μετά τη μηνιαία έμμηνο ρύση τους, κατά την εγκυμοσύνη ή κατά την περίοδο χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπία στην κολπική χλωρίδα και να συμβάλλουν στην υπερανάπτυξη του candida είναι τα αντιβιοτικά, το υπερβολικό βάρος, ο διαβήτης, η χρήση στενών συνθετικών εσωρούχων, η χρήση στεροειδών φαρμάκων, κτλ.


"Εάν παρατηρήσετε ένα έκκριμα που είναι λευκό, παχύρρευστο, συμπαγές, και μοιάζει με τυρί cottage, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας κολπικής μυκητίασης."


Αλλαγές στις εκκρίσεις που μπορεί να υποδεικνύουν κολπική μυκητίαση

Οι φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα το άτομο, αλλά συνήθως είναι διαυγείς, με χρώμα θολό λευκό ή κιτρινωπό. Μπορεί να κυμαίνονται από λεπτόρρευστες σε παχύρρευστες, από ινώδεις σε ελαστικές, ανάλογα με το μηνιαίο κύκλο, τα επίπεδα του στρες, τις διατροφικές συνήθειες, την εγκυμοσύνη, το θηλασμό ή συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές. Οι ποσότητες των εκκρίσεων μπορούν επίσης να ποικίλλουν. Ενδεχομένως, να παρατηρήσετε μία αύξηση κατά την περίοδο της ωορρηξίας ή όταν ξυπνάτε. Αν οι εκκρίσεις είναι λευκές, παχύρρευστες, συμπαγείς, παρόμοιες στην όψη με τυρί cottage, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη κολπικής μυκητίασης. Οι εκκρίσεις ενδεχομένως να αυξηθούν σε ποσότητα κατά τη διάρκεια της κολπικής μυκητίασης, αλλά είναι συχνά άοσμες. Αν αντιμετωπίζετε τέτοιου είδους συμπτώματα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για συμβουλές, ειδικά αν είστε έγκυος.

Μία συχνή εσφαλμένη αντίληψη

Δύο από τις πιο κοινές κολπικές λοιμώξεις, η βακτηριακή κολπίτιδα και η κολπική μυκητίαση, σχετίζονται με ανισορροπία στην κολπική χλωρίδα. Αυτές οι δύο καταστάσεις προκαλούν εν μέρει παρόμοια συμπτώματα, και γι’ αυτό γίνεται συχνά λάθος διάγνωση, προκαλώντας προβλήματα με τη θεραπεία και μερικές φορές περαιτέρω επιπλοκές. Ακόμα κι αν υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι βακτηριακές κολπίτιδες και οι κολπικές μυκητιάσεις αναπτύσσονται ταυτόχρονα, στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν κάποιες διαφορές που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να τις ξεχωρίσετε. Οι εκκρίσεις που εμφανίζονται στη βακτηριακή κολπίτιδα είναι συνήθως λευκές, γκρι ή κίτρινες, συνήθως πολύ λεπτές, και συνοδεύονται από μία έντονη οσμή ψαριού. Από την άλλη πλευρά, αν οι εκκρίσεις στερούνται έντονης μυρωδιάς, και η πυκνότητα τους σας θυμίζει τυρί cottage, είναι πιθανότερο να έχετε κολπική μυκητίαση.