Κολπικές λοιμώξεις: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση.

Γνωρίζατε ότι σχεδόν όλες οι γυναίκες θα υποφέρουν από κολπικές ενοχλήσεις σε κάποια στιγμή της ζωής τους; Αν αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζετε κνησμό, εκκρίσεις ή ερυθρότητα, μην ανησυχείτε, δεν είστε μόνη.

Οι λοιμώξεις είναι η κύρια αιτία των κολπικών ενοχλήσεων. Οι πιο κοινές είναι η βακτηριακή κολπίτιδα και η κολπική μυκητίαση, επίσης γνωστή ως καντιντίαση ή ζυμομύκητες. Αν δεν είστε σίγουρες για το ποια λοίμωξη προκαλεί τις ενοχλήσεις ή θέλετε να μάθετε περισσότερα για την αντιμετώπιση τους, διαβάστε το παρακάτω κείμενο.

Βακτηριακή κολπίτιδα

Η βακτηριακή κολπίτιδα (ΒΚ) αναπτύσσεται, όταν η φυσική ισορροπία στον κόλπο σας διαταράσσεται. Κανονικά, οι ευεργετικοί γαλακτοβάκιλλοι είναι τα κυρίαρχα βακτήρια στον κόλπο, αλλά αν η βακτηριακή κολπίτιδα αναπτυχθεί, άλλα ανεπιθύμητα βακτήρια αρχίζουν να υπερκαλύπτουν τους γαλακτοβακίλλους.

Συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Δύσοσμη κολπική οσμή σαν ψαριού (που εντείνεται μετά τη σεξουαλική διαδικασία).
 • Λεπτό, γκρι-λευκό έκκριμα
 • Κάψιμο του κόλπου (εντείνεται κατά την ούρηση)
 • Κνησμό κόλπου
Τι προκαλεί τη βακτηριακή κολπίτιδα;

Η αιτία αυτής της διαταραχής της κολπικής χλωρίδας δεν είναι ακριβώς γνωστή. Υπάρχουν παρόλα αυτά κάποιοι παράγοντες, που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της βακτηριακής κολπίτιδας: το να είναι κάνεις σεξουαλικά ενεργός είναι ένας από αυτούς.

Αν έχετε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, η όξινη τιμή του pH του κόλπου σας αυξάνει προσωρινά λόγω του σπέρματος που είναι αλκαλικό. Αυτό δεν είναι απαραίτητα επιβλαβές για τον κόλπο σας, αλλά μία αύξηση στο κολπικό pH μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ανάπτυξης βακτηριακής κολπίτιδας.

Πρόληψη & αντιμετώπιση:

Η λήψη αντιβιοτικών είναι η πιο συνηθισμένη μορφή θεραπείας για τη βακτηριακή κολπίτιδα. Τα αντιβιοτικά μπορεί να είναι αποτελεσματικά, αλλά έχουν τα μειονεκτήματα τους και ενέχουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικότητας. Υπάρχουν διαθέσιμα επίσης προϊόντα προσωπικής αυτοφροντίδας που μπορούν να αντιμετωπίσουν τη βακτηριακή κολπίτιδα. Αναζητήστε προϊόντα που θα βελτιώσουν την κολπική σας χλωρίδα. Αυτά δε θα αντιμετωπίσουν μόνο τη βακτηριακή κολπίτιδα, αλλά θα βοηθήσουν και στην πρόληψη των ενοχλήσεων.


"Οι λοιμώξεις είναι η κύρια αιτία των κολπικών ενοχλήσεων. Οι πιο κοινές είναι οι βακτηριακή κολπίτιδα και η κολπική μυκητίαση, επίσης γνωστή ως ζυμομύκητες ή καντιντίαση."


Κολπική μυκητίαση

Η κολπική μυκητίαση, επίσης γνωστή ως καντιντίαση ή ζυμομύκητες, είναι άλλη μία κοινή αιτία των κολπικών ενοχλήσεων. Προκαλείται από την υπερανάπτυξη των ζυμομυκήτων, συνήθως του Candida albicans. Δεν είναι απολύτως σαφές πώς και γιατί συμβαίνει η κολπική μυκητίαση, αλλά οι ακόλουθοι παράγοντες μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο:

 • Λήψη αντιβιοτικών
 • Χρήση από του στόματος αντισυλληπτικών χαπιών ή ορμονική θεραπεία
 • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Εγκυμοσύνη
 • Διαβήτης

Η κολπική μυκητίαση μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις όπως:

 • Κνησμός
 • Αίσθηση καψίματος του κόλπου (εντείνεται κατά την ούρηση και τη συνουσία)
 • Παχύρρευστο, λευκό έκκριμα (σαν τυρί cottage)
 • Ερεθισμός του κόλπου
 • Ερυθρότητα του κόλπου και οίδημα της εξωτερικής ευαίσθητης περιοχής
Πρόληψη & αντιμετώπιση:

Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε την κολπική μυκητίαση υπάρχουν διάφορες επιλογές. Μία από τις πιο συνηθισμένες θεραπείες γίνεται με τη χρήση αντιμυκητιασικών φαρμάκων. Αυτά μπορούν να λαμβάνονται από το στόμα ή να εισάγονται στον κόλπο. Για τις περισσότερες γυναίκες, μια τέτοιου είδους θεραπεία μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική σε μικρό χρονικό διάστημα. Τα αντιμυκητιασικά μπορούν, ωστόσο, να προκαλέσουν παρενέργειες όπως ναυτία, πονοκέφαλο ή έμετο. Επιπλέον, πολλές/οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν επαναλαμβανόμενες κολπικές μυκητιάσεις μέσα σε λίγους μήνες.

Υπάρχουν επίσης διαθέσιμα προϊόντα προσωπικής αυτοφροντίδας, που μπορείτε να αγοράσετε χωρίς ιατρική συνταγή. Τέτοια προϊόντα θα καταπραΰνουν τα συμπτώματα της κολπικής μυκητίασης, αλλά δεν προκαλούν αρνητικές παρενέργειες. Αν προτιμάτε αυτά τα προϊόντα, επιλέξτε ένα προϊόν προσωπικής αυτοφροντίδας με φυσικά συστατικά, που προστατεύει την κολπική σας χλωρίδα.