Κολπικές λοιμώξεις: Είδη, συμπτώματα και αιτίες

Οι λοιμώξεις είναι από τα πλέον συνηθισμένα κολπικά προβλήματα στις ενήλικες γυναίκες. Οι κολπικές λοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια, ιούς, κύτταρα ζυμομυκήτων και μονοκύτταρους οργανισμούς (πρωτόζωα).

Πολλές γυναίκες δεν έχουν αντιληφθεί ότι έχουν κάποια κολπική λοίμωξη, έως ότου αυτή διαγνωστεί από τον γυναικολόγο τους κατά τη διάρκεια του τακτικού ιατρικού ελέγχου.

Είδη κολπικών λοιμώξεων

Υπάρχουν πολλά είδη κολπικών λοιμώξεων ή κολπίτιδας:

 • Βακτηριακή κολπίτιδα.
 • Κολπικές μυκητιάσεις.
 • Τριχομονίαση (δεν είναι κατάλληλη για αυτοθεραπεία)

Τα συμπτώματα των κολπικών λοιμώξεων μπορεί να ποικίλουν σημαντικά ανάλογα με την αιτία τους. Διαβάστε για να μάθετε περισσότερα για τα είδη των κολπικών λοιμώξεων.

Βακτηριακή κολπίτιδα

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι η πιο συχνή κολπική λοίμωξη. Προκαλείται από επιβλαβή βακτήρια που επικρατούν των φυσιολογικών, υγιών βακτηρίων του κόλπου (λακτοβάκιλλοι). Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι πιο συχνή σε σχέση με τις κολπικές μυκητιάσεις.

Παρόλο που συχνά αποκαλείται λοίμωξη, η βακτηριακή κολπίτιδα στην πραγματικότητα είναι περισσότερο μια ανισορροπία της κολπικής χλωρίδας.

Μπορεί επίσης να έχετε ακούσει κάποιους να αποκαλούν τη βακτηριακή κολπίτιδα “Gardnerella”. Αυτό συμβαίνει καθώς οι γυναικολόγοι συχνά βρίσκουν το βακτήριο “Gardnerella vaginalis” στις εκκρίσεις γυναικών που έχουν βακτηριακή κολπίτιδα. Ωστόσο, δεν πρόκειται για την ακριβή ονομασία της συγκεκριμένης κολπικής λοίμωξης.

Τα παρακάτω συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν βακτηριακή κολπίτιδα:

 • Δυσάρεστη οσμή που μοιάζει με ψαριού (μπορεί να εντείνεται μετά τη σεξουαλική επαφή).
 • Λεπτές, γκριζωπές λευκές εκκρίσεις.

Μάθετε περισσότερα για τη βακτηριακή κολπίτιδα.

Κολπική μυκητίαση

Οι κολπικές μυκητιάσεις προκαλούνται κυρίως από τον μύκητα Candida albicans. Στις περισσότερες γυναίκες, αυτός ο μύκητας βρίσκεται φυσιολογικά στον κόλπο. Ωστόσο, αν ο Candida albicans αναπτυχθεί γρήγορα, μπορεί σύντομα να επικρατήσει των καλών βακτηρίων του κόλπου. Το αποτέλεσμα; Κολπική μυκητίαση. Για αυτόν τον λόγο, οι κολπικές μυκητιάσεις είναι επίσης γνωστές ως candida.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε μια κολπική μυκητίαση από τα εξής συμπτώματα:

 • Κνησμός.
 • Παχύρρευστες, λευκές εκκρίσεις (που συχνά ομοιάζουν με τυρί cottage).
 • Ερυθρότητα μέσα και γύρω από τον κόλπο.

Μάθετε περισσότερα για τις κολπικές μυκητιάσεις.

Τριχομονίαση (μη κατάλληλη για αυτοθεραπεία)

Η Τριχομονίαση είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλείται από το παράσιτο της Τριχομονάδας του κόλπου (Trichomonas vaginalis). Πολλές γυναίκες με τριχομονίαση δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Ωστόσο, σοβαρές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν:

 • Αφρώδεις, κίτρινες – πράσινες εκκρίσεις.
 • Δυσάρεστη οσμή.
 • Έντονη αίσθηση καύσου.

Μία άλλη συνέπεια της τριχομονίασης είναι ότι κάνει τις γυναίκες που την έχουν πιο επιρρεπείς σε άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αν νομίζετε ότι έχετε τριχομονίαση, πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας! Τα προϊόντα της σειράς Multi-Gyn δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της τριχομονίασης.