Κολπικές μυκητιάσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου: Μάθε πώς να τις αποφύγεις!

Οι ζυμομύκητες ανήκουν στην κατηγορία των μυκήτων. Κάποια είδη ζυμομυκήτων μπορεί να εμφανιστούν στο εσωτερικό του κόλπου. Ωστόσο, μόλις οι ζυμομύκητες ξεκινήσουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, προκαλούνται λοιμώξεις. Τα δυσάρεστα συμπτώματα που ακολουθούν της λοίμωξης γίνονται σχεδόν αφόρητα, όταν συνδυάζονται με την έμμηνο ρύση, τις κράμπες και την ευερεθιστότητα που συχνά υπάρχουν σε μία περίοδο. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις κολπικές μυκητιάσεις και τι να περιμένετε αν η λοίμωξη συμβεί κατά την περίοδο σας.

Η πλειοψηφία των γυναικών θα έρθει αντιμέτωπη με την κολπική μυκητίαση τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Αυτό οφείλεται στην «ευαίσθητη» κολπική χλωρίδα, που εύκολα μπορεί να βγει εκτός ισορροπίας με αποτέλεσμα την υπερανάπτυξη των μυκήτων.

 • Ορμονικές αλλαγές, π.χ. κατά τον έμμηνο κύκλο σας
 • Χρήση αντιβιοτικών
 • Εγκυμοσύνη
 • Στρες
 • Έλλειψη ύπνου
 • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Οι κολπικές μυκητιάσεις συμβαίνουν συχνά ακριβώς πριν την περίοδο σας, ενώ έχετε έμμηνο ρύση ή μερικές μέρες αργότερα. Αυτό συμβαίνει λόγω των ορμονικών επιπέδων που αλλάζουν κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου. Ακριβώς πριν αρχίσει η έμμηνος ρύση, τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται. Δεν βοηθά επίσης ότι το έμμηνο αίμα είναι αλκαλικό. Ευτυχώς, μετά τη λήξη της περιόδου, τα επίπεδα των οιστρογόνων επανέρχονται στη φυσιολογική τους κατάσταση, επιτρέποντας στην κολπική χλωρίδα να επανέλθει.

Συμπτώματα που συνήθως εμφανίζονται με την κολπική μυκητίαση περιλαμβάνουν:

 • Κολπικό κνησμό, που μπορεί να κυμαίνεται από ήπιος μέχρι πολύ ισχυρός.
 • Έκκριμα - λευκό, όμοιο με "τυρί cottage” και συνήθως χωρίς οσμή.
 • Ερεθισμό και ερυθρότητα.
 • Πόνο κατά την ούρηση.
 • Οίδημα και πόνος μπορεί να εμφανιστούν, αν ξεκινήσετε το ξύσιμο στην περιοχή.
 • Πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.
 • Πόνο.

"Οι κολπικές μυκητιάσεις συμβαίνουν συχνά ακριβώς πριν την περίοδο σας, ενώ έχετε έμμηνο ρύση ή μερικές μέρες αργότερα. Αυτό συμβαίνει λόγω των ορμονικών επιπέδων που αλλάζουν κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου"


Πώς να αποφύγετε τις κολπικές μυκητιάσεις, ενώ έχετε περίοδο;

Η ακριβής αιτία μιας κολπικής μυκητίασης είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να αποτραπεί.

Μερικές γυναίκες επωφελούνται από τις καλές συνήθειες υγιεινής, για να διατηρήσουν τον κόλπο ισορροπημένο και υγιή. Αυτές περιλαμβάνουν το να χρησιμοποιείτε άοσμες σερβιέτες και σερβιετάκια. Να επιλέγετε υγρά καθαριστικά προϊόντα, που δεν περιέχουν δραστικές χημικές ουσίες. Να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε καλλυντικά προϊόντα που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα. Να αλλάζετε τις σερβιέτες κάθε 3 ή 4 ώρες και αν είστε επιρρεπής σε κολπικές μυκητιάσεις, να αποφεύγετε τη χρήση ταμπόν. Τα ταμπόν διατηρούν το έμμηνο αίμα σε παρατεταμένη επαφή με τον κολπικό ιστό, καθιστώντας πιο πιθανή την ανάπτυξη των μυκήτων στο αλκαλικό περιβάλλον που δημιουργείται από το αίμα.

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν που διεγείρει την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων και προστατεύει την κολπική χλωρίδα από την εισβολή μυκήτων. Αποφεύγετε να φοράτε συνθετικά, στενά ρούχα ειδικά πριν και κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως, αφού αυτά τα ενδύματα μπορεί να προωθήσουν την ανάπτυξη μυκήτων και να αυξήσουν τον κίνδυνο μολύνσεων.