Κολπική μυκητίαση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Δεν είναι ασυνήθιστο για τις γυναίκες να βιώνουν περισσότερες κολπικές ενοχλήσεις κατά την εγκυμοσύνη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη φάση της ζωής τους, πριν ή μετά από αυτή. Οι αλλαγές που βιώνει το σώμα μας κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου αλλά και στον θηλασμό διέπονται κυρίως από αλλαγές στα ορμονικά επίπεδα και επιδρούν σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Η ναυτία, η αύξηση του σωματικού βάρους και η λήθη συζητούνται επί μακρόν μεταξύ των μελλουσών μαμάδων. Λίγες ωστόσο αναφέρουν ότι η κολπική μυκητίαση μπορεί να είναι ένα πραγματικό πρόβλημα κατά την εγκυμοσύνη, επηρεάζοντας συχνά την ήδη κλονισμένη ερωτική ζωή τους. Αλλά ακόμα και αν η κολπική μυκητίαση μπορεί να είναι σοβαρή, επαναλαμβανόμενη και ενοχλητική, συνήθως δεν ενέχει κανένα κίνδυνο ούτε για τη μητέρα, ούτε για το μωρό. Αν έχετε κολπική μυκητίαση, υπάρχει πιθανότητα να την κολλήσει το μωρό κατά την διάρκεια του τοκετού και να αναπτύξει λοίμωξη στο στόμα του.

Ωστόσο, αν είστε έγκυος και έχετε συμπτώματα όπως άφθονες εκκρίσεις, κνησμό και ερεθισμό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό ή τη μαία σας, που θα εξετάσει την περίπτωση σας και θα σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Κατά την εγκυμοσύνη μπορείτε να ακολουθήσετε είτε κάποιες συνταγογραφούμενες θεραπείες, είτε να χρησιμοποιήσετε κάποια μη συνταγογραφούμενα αντιμυκητιασιακά προϊόντα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κολπικής μυκητίασης;

Τα συμπτώματα της κολπικής μυκητίασης είναι:

  • λευκό παχύρρευστο έκκριμα, όμοιο στην όψη με τυρί cottage
  • κνησμός και ερεθισμός στην κολπική περιοχή
  • ερυθρότητα και κάψιμο κατά την ούρηση

Κάποια από αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλες λοιμώξεις, όπως η βακτηριακή κολπίτιδα ή τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Δεδομένου ότι αυτές οι καταστάσεις μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στη μητέρα και στο μωρό, είναι σημαντικό να έρθετε σε επαφή με τον γιατρό ή τη μαία σας, για να συζητήσετε τα συμπτώματα.


"Ωστόσο, αν είστε έγκυος και αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως άφθονες εκκρίσεις, κνησμό και ερεθισμό, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό ή τη μαία σας, που θα εξετάσει την περίπτωση σας και θα σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία"


Επαναλαμβανόμενες κολπικές μυκητιάσεις κατά την εγκυμοσύνη

Μερικές φορές, ανεξάρτητα από τις συνταγογραφούμενες θεραπείες και λόγω της αλλαγής του επιπέδου των ορμονών, οι έγκυες θα βιώσουν κολπικές μυκητιάσεις ξανά και ξανά. Ο Candida albicans, ο μικροοργανισμός που είναι υπεύθυνος για την πλειοψηφία των περιπτώσεων κολπικής μυκητίασης μπορεί να γίνει ανθεκτικός ακόμη και στην αντιμυκητιασική θεραπεία.

Μία πρεβιοτική θεραπεία μπορεί να προσφέρει κάποια υποστήριξη στην κολπική χλωρίδα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη από μόνη της. Αν βρεθείτε σε αυτή την κατάσταση, το μόνο πράγμα που μένει να κάνετε είναι να καταπραΰνετε τα συμπτώματα, μέχρι να τελειώσει η εγκυμοσύνη και οι ορμόνες να επιστρέψουν στα «φυσιολογικά». Αυτό μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας μη συνταγογραφούμενα σπρέι ή τζελ, τα οποία θα καταπραΰνουν το δέρμα και θα σταματήσουν τον κνησμό και την αίσθηση καψίματος. Ωστόσο, κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας, πριν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε προϊόν στην ευαίσθητη σας περιοχή.