Πώς να αντιμετωπίσετε μια κολπική μυκητίαση;

Νομίζετε ότι έχετε κολπική μυκητίαση; Δεν είστε μόνη: Πάνω από το ένα τρίτο των γυναικών που επισκέπτονται τον γιατρό τους για κάποια κολπική λοίμωξη έχουν μύκητες ή αλλιώς «candida», όπως είναι επίσης γνωστή αυτή η κατάσταση. Και αν είστε μια από τις γυναίκες που ταλαιπωρούνται από επαναλαμβανόμενες κολπικές μυκητιάσεις, είναι περιττό να λεχθεί πόσο δυσάρεστα μπορεί να είναι τα συμπτώματα και οι παρενέργειες της θεραπείας – αλλά και πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να θεραπευτούν μια για πάντα. Επομένως, πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε μια κολπική μυκητίαση;

Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα μιας κολπικής μυκητίασης

Οι κολπικές μυκητιάσεις δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Ωστόσο, έχουν πολύ δυσάρεστα συμπτώματα που μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Στα συμπτώματα των μυκητιάσεων συμπεριλαμβάνονται:

 • Κολπικός πόνος (ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια και μετά τη σεξουαλική επαφή).
 • Μη φυσιολογικές εκκρίσεις (παρόμοιες στην εμφάνιση με τυρί cottage).
 • Κολπικό κνησμό και ερεθισμό.
 • Πόνο και ερυθρότητα.

Ωστόσο, η ύπαρξη αυτών των συμπτωμάτων δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε μύκητες. Τα συμπτώματα των κολπικών μυκητιάσεων μπορεί να αλληλοεπικαλύπτονται με άλλες καταστάσεις, όπως είναι η βακτηριακή κολπίτιδα και κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Κάθε μια από αυτές τις λοιμώξεις έχει διαφορετική αιτία και επομένως χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης. Το τελευταίο που θέλετε να συμβεί, είναι να δημιουργήσετε περισσότερα προβλήματα στον εαυτό σας (και ίσως ακόμη στον σύντροφο σας). Επομένως, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό ή τον γυναικολόγο σας για να εξακριβώσει τι χρειάζεται να αντιμετωπιστεί.

Τι προκαλεί τις κολπικές μυκητιάσεις;

Οι κολπικές μυκητιάσεις είναι το αποτέλεσμα μιας ανισορροπίας στη χλωρίδα του κόλπου. Η πιο κοινή αιτία είναι η υπερπληθώρα ενός συγκεκριμένου είδους μύκητα: του Candida albicans. Αυτός είναι ο λόγος που οι κολπικές μυκητιάσεις συχνά αποκαλούνται επίσης “candida”.

Επομένως, τι προκαλεί αυτή την ανισορροπία; Για την πλειοψηφία των γυναικών ο Candida albicans είναι πάντα παρόν στον κόλπο: Αποτελεί μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου. Ωστόσο, μπορεί να αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα και να διαταράξει την ισορροπία της κολπικής σας χλωρίδας. Αυτό συμβαίνει, όταν υπάρχει διαθέσιμη περίσσεια «τροφής» για τους μύκητες: τα σάκχαρα που βρίσκονται στα κύτταρα των κολπικών τοιχωμάτων.

Πολλοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των σακχάρων:

 • Το να μπείτε στο δεύτερο μισό του έμμηνου σας κύκλου.
 • Η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών.
 • Η εγκυμοσύνη.
 • Η διατροφή (που περιλαμβάνει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και γαλακτοκομικών προϊόντων).

Η διαφορά μεταξύ μυκητιάσεων, βακτηριακής κολπίτιδας και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

Ενώ μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα, η βακτηριακή κολπίτιδα και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα έχουν διαφορετικές υποκείμενες αιτίες από ότι οι κολπικές μυκητιάσεις.

Ενώ η μυκητίαση προκαλείται από τους πλεονάζοντες μύκητες, η βακτηριακή κολπίτιδα συμβαίνει όταν επιβλαβή βακτήρια αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Αν τα επιβλαβή βακτήρια επικρατήσουν των καλών βακτηρίων (λακτοβάκιλλοι), μπορεί να αναπτυχθεί βακτηριακή κολπίτιδα. Είναι άγνωστο προς το παρόν τι προκαλεί αυτή την ανισορροπία.

Από την άλλη, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), έχουν μια ποικιλία από πιθανές αιτίες. Ανάλογα πάντα από τις ακριβείς συνθήκες, μπορεί να προκαλούνται από κάποιο βακτήριο, ιό ή παράσιτο.

Με τόσες πολλές πιθανές υποκείμενες αιτίες για την ενόχληση που σας ταλαιπωρεί, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό ή τον γυναικολόγο σας, πριν αναζητήσετε θεραπεία.

Αντιμετώπιση κολπικής μυκητίασης: Οι επιλογές σας

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές επιλογές για την αντιμετώπιση της βακτηριακής κολπίτιδας – άλλος ένας καλός λόγος για να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν αντιμυκητιασικά. Ωστόσο, αυτά δεν είναι η μόνη εναλλακτική που έχετε για την αντιμετώπιση της κολπικής μυκητίασης:

 • Προβιοτικά
 • Πρεβιοτικά
 • Αντιμυκητιασικές κρέμες /δισκία
 • Από του στόματος αντιμυκητιασική θεραπεία
 • Και πολλά άλλα

Ένας λόγος για τον οποίον μπορεί να θελήσετε να εξετάσετε και άλλες εναλλακτικές επιλογές πέρα από τα αντιμυκητιασικά είναι οι παρενέργειες τους, οι οποίες μπορεί να είναι δυσάρεστες:

 • Κοιλιακό άλγος
 • Διάρροια
 • Κνησμός και αίσθηση καύσου
 • Αίσθημα αδιαθεσίας
 • Εξάνθημα
 • Ερυθρότητα

Αν ανήκετε στο 15% των γυναικών με κολπική μυκητίαση που επανεμφανίζεται περισσότερες φορές τον χρόνο, προφανώς δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε αυτές τις παρενέργειες, πέραν των καθαυτών δυσάρεστων συμπτωμάτων της μυκητίασης. Επίσης, ενώ οι βασικές θεραπείες είναι αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση των μυκητιάσεων, δεν παρέχουν ανακούφιση από τα συμπτώματα. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά προϊόντα που φροντίζουν για αυτό, όπως sprays, κρέμες και γέλες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά με τη βασική θεραπεία. Αν τα συμπτώματα σας δεν βελτιώνονται σταδιακά, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Αντιμετώπιση κολπικής μυκητίασης που ανακουφίζει από τα συμπτώματα και αποτρέπει την επανεμφάνιση της

Θέλετε να αποφύγετε μια επαναλαμβανόμενη κολπική λοίμωξη; Να απαλλαγείτε από την κολπική μυκητίαση χωρίς να βιώσετε δυσάρεστες παρενέργειες; Ή θέλετε την ευκολία χρήσης ενός μόνο προϊόντος για να αντιμετωπίσετε την κολπική μυκητίαση και να έχετε ταυτόχρονα άμεση ανακουφιστική δράση; Το Multi-Gyn FloraPlus είναι ένα αποτελεσματικό, φυσικό προϊόν για γυναίκες που θέλουν να αντιμετωπίσουν την κολπική μυκητίαση.

Χάρη στο συνδυασμό του πατενταρισμένου συμπλόκου 2QR και πρεβιοτικών, το Multi-Gyn FloraPlus μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους μύκητες χωρίς τη χρήση σκληρών χημικών ή τοξικών ουσιών. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες κύριες θεραπείες, παρέχει επίσης άμεση ανακουφιστική δράση από ερεθισμούς, κνησμό, δυσοσμία και εκκρίσεις.

Το Multi-Gyn FloraPlus υποστηρίζει την ισορροπία της κολπικής χλωρίδας:

 • Βελτιστοποιεί τη φυσική τιμή του pH του κόλπου.
 • Υποστηρίζει τους λακτοβάκιλλους της χλωρίδας.
 • Μειώνει την ανάπτυξη του Candida albicans.

Αυτό όμως που πραγματικά διαφοροποιεί το Multi-Gyn FloraPlus είναι ότι βοηθά στην πρόληψη των επαναλαμβανόμενων κολπικών μυκητιάσεων χωρίς να συνοδεύεται από μια λίστα ανεπιθύμητων ενεργειών. Ταυτόχρονα, παρέχει άμεση ανακουφιστική δράση από τα συμπτώματα των κολπικών μυκητιάσεων.

Θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το Multi-Gyn FloraPlus και για το πώς αντιμετωπίζει τις κολπικές μυκητιάσεις; Ανατρέξτε στην επίσημη ιστοσελίδα για λεπτομέρειες, κριτικές χρηστών και online πρόσβαση στο εσώκλειστο ενημερωτικό φυλλάδιο χρήσης του προϊόντος.