Ποια είναι η διαφορά μεταξύ βακτηριακής κολπίτιδας και κολπικής μυκητίασης;

Η βακτηριακή κολπίτιδα και η κολπική μυκητίαση είναι οι δύο πιο συνηθισμένες κολπικές λοιμώξεις. Για πολλά χρόνια η κολπική μυκητίαση ήταν πιο γνωστή και η αντιμετώπιση της θεωρούνταν πιο εύκολη σε σχέση με τη βακτηριακή κολπίτιδα. Αυτό οδήγησε στην παρερμηνεία ότι οποιαδήποτε ασυνήθιστη έκκριση, κνησμός και πόνος στην ευαίσθητη περιοχή προκαλείται από τον μύκητα Candida.

Σήμερα, είναι γνωστό ότι η βακτηριακή κολπίτιδα είναι εξίσου συνηθισμένη, όσο και η κολπική μυκητίαση. Εμφανίζεται περίπου στο 1/3 των γυναικών και αντιμετωπίζεται με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο από ότι η κολπική μυκητίαση. Προκειμένου να επιλέξετε τη βέλτιστη θεραπεία, πρέπει πρώτα να διακρίνετε ποια από τις δύο αυτές λοιμώξεις σας ταλαιπωρεί.


Σύγκριση ΒΚ και Candida

BV

Διαφορετικά συμπτώματα

Τόσο η βακτηριακή κολπίτιδα, όσο και η κολπική μυκητίαση χαρακτηρίζονται από μία μη φυσιολογική έκκριση, ωστόσο η εμφάνιση αυτής της έκκρισης διαφοροποιείται ανά περίπτωση. Ενώ η βακτηριακή κολπίτιδα προκαλεί ένα λεπτό, υδαρές, λευκό ή γκρι έκκριμα με μία συγκεκριμένη οσμή ψαριού, η κολπική μυκητίαση είναι πιο γνωστή για το παχύρρευστο λευκό έκκριμα παρόμοιο με τυρί cottage, με μία αδύναμη μυρωδιά ζύμης.

Οι γυναίκες που έχουν κολπική μυκητίαση υποφέρουν κυρίως από πολύ έντονο κνησμό και ερεθισμό και λιγότερο συχνά από πόνο κατά τη διάρκεια της συνουσίας ή την ούρησης. Το δέρμα του αιδοίου είναι ροζ ή κόκκινο, μερικές φορές με άσπρα σημάδια, που δεν μπορούν να αφαιρεθούν. Ενώ ο ερεθισμός και ο πόνος εμφανίζονται επίσης στη βακτηριακή κολπίτιδα, ο κνησμός παρατηρείται λιγότερο συχνά. Το pH του κολπικού περιβάλλοντος διαφοροποιείται επίσης στη βακτηριακή κολπίτιδα και στην κολπική μυκητίαση. Ενώ το φυσιολογικό pH του κόλπου είναι όξινο, στη βακτηριακή κολπίτιδα γίνεται πιο αλκαλικό, ενώ οι ζυμομύκητες δεν έχουν επίδραση στην οξύτητα του κολπικού περιβάλλοντος. Αυτή η διαφορά είναι η πιο κοινή βάση ελέγχου για επιλογή μη συνταγογραφούμενων προϊόντων για τις κολπικές λοιμώξεις.


Αυτό-διάγνωση

Καμία από αυτές τις δύο παθήσεις δεν αντιμετωπίζεται τόσο ως λοίμωξη, όσο σαν μια ανισορροπία της βακτηριακής χλωρίδας. Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ της βακτηριακής κολπίτιδας και της κολπικής μυκητίασης δεν είναι πάντα προφανείς. Μερικές φορές συγχέονται μάλιστα με συμπτώματα άλλων πιο σοβαρών προβλημάτων. Για αυτό είναι πάντα καλή η ιδέα να συμβουλεύεστε τον γιατρό ή τον γυναικολόγο σας.


"Τόσο η βακτηριακή κολπίτιδα (ΒΚ), όσο και η κολπική μυκητίαση χαρακτηρίζονται από μία μη φυσιολογική έκκριση, ωστόσο η εμφάνιση της έκκρισης είναι μάλλον διαφορετική."


Διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης

Η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με αντιβιοτικά, όπως η μετρονιδαζόλη, είτε με φυσικά προϊόντα και πρεβιοτικά, που θα αποκαταστήσουν την ισορροπία της κολπικής χλωρίδας. Η βακτηριακή κολπίτιδα που θεραπεύεται με αντιβιοτικά έχει ωστόσο μεγάλη επίδραση και στην ευεργετική κολπική μικροχλωρίδα, καθώς επηρεάζει επίσης τα ευεργετικά βακτήρια (γαλακτοβάκιλλοι). Παράλληλα, τα αντιβιοτικά εμφανίζουν συχνά ενοχλητικές παρενέργειες. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό υποτροπής, όταν η βακτηριακή κολπίτιδα θεραπεύεται με αντιβιοτικά.

Από την άλλη, τα φυσικά προϊόντα στοχεύουν περισσότερο στην αποκατάσταση της ισορροπίας της κολπικής χλωρίδας, αντί να τη διαταράσσουν περαιτέρω, σκοτώνοντας τόσο τα παθογόνα (επιβλαβή) βακτήρια, όσο και τα καλά βακτήρια. Ομοίως, η κολπική μυκητίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιμυκητιασικά ή με κάποιο προϊόν που αποκαθιστά την ισορροπία, διεγείροντας ταυτόχρονα την ευεργετική χλωρίδα των γαλακτοβακίλλων στον κόλπο. Σε περίπτωση που επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε ένα μη συνταγογραφούμενο προϊόν αυτό-φροντίδας, σας συνιστούμε να επισκεφτείτε το γιατρό σας, εφόσον τα συμπτώματα επιμείνουν.

Διαβάστε περισσότερα για τη βακτηριακή κολπίτιδα και την κολπική μυκητίαση