Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες των κολπικών λοιμώξεων;

Αν αντιμετωπίσατε ποτέ ενοχλήσεις στην ευαίσθητη περιοχή, όπως εκκρίσεις, κνησμό, αίσθηση καψίματος, πόνο ή οσμή, πιθανόν να υποφέρατε από κάποια κολπική λοίμωξη. Οι πιο συχνές είναι η βακτηριακή κολπίτιδα και η κολπική μυκητίαση. Αμφότερες θεωρούνται καταστάσεις ανισορροπίας της κολπικής χλωρίδας.

Η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να αναγνωριστεί από το κάψιμο και τον πόνο στην ευαίσθητη περιοχή, και ένα λεπτό γκρι ή λευκό έκκριμα με μία χαρακτηριστική μυρωδιά ψαριού. Η κολπική μυκητίαση είναι περισσότερο γνωστή για τον κνησμό και τον ερεθισμό στην κολπική περιοχή, και ένα παχύρρευστο λευκό έκκριμα, που ομοιάζει στην όψη με τυρί cottage.


Τι προκαλεί μία κολπική λοίμωξη;

Η ανισορροπία στην κολπική χλωρίδα είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες των κολπικών λοιμώξεων. Μόλις ο αριθμός των καλών βακτηρίων που ζουν στο εσωτερικό του κόλπου μειωθεί, τα κακά βακτήρια και οι μύκητες ξεκινούν να αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς, προκαλώντας ενόχληση και μόλυνση.

Η ανισορροπία μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια ή μετά τη χρήση αντιβιοτικών, λόγω των ορμονικών αλλαγών, μετά τη χρήση προϊόντων υγιεινής όπως σαπούνι, αφρόλουτρο ή λοσιόν, αλλά ακόμα και μετά τη χρήση προϊόντων για την ευαίσθητη περιοχή συμπεριλαμβανομένων κολπικών σπρέι και προφυλακτικών.

Οι κολπικές ενοχλήσεις μπορεί επίσης να οφείλονται σε ερεθιστικές ουσίες και αλλεργιογόνα, που εντοπίζονται σε απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων ή σε μαλακτικά υφασμάτων. Μερικές φορές προκαλούνται και από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τον χρωματισμό των ρούχων. Τα συνθετικά εσώρουχα μπορούν επίσης να δημιουργήσουν ερεθισμό και να προωθήσουν την ανάπτυξη μυκήτων. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τις σερβιέτες ή τα σερβιετάκια, που περιέχουν αρώματα ή χρωστικές. Η χρήση τους προκαλεί υπερανάπτυξη βακτηρίων, που οδηγεί σε βακτηριακή κολπίτιδα ή σε κολπική μυκητίαση. Οι ενοχλήσεις μπορεί επίσης να προκληθούν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.


"Η ανισορροπία στην κολπική χλωρίδα είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες των κολπικών λοιμώξεων."


Η επίδραση των ορμονών

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την κολπική σας υγεία είναι η ορμονική κατάσταση. Αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών έχουν επίδραση στην ανάπτυξη κολπικών λοιμώξεων. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν και άλλα προβλήματα.

Τα επίπεδα των οιστρογόνων μπορεί να μειωθούν αμέσως πριν την έμμηνο ρύση, κατά την εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό, και κατά την εμμηνόπαυση. Αυτό ελαττώνει τη φυσική λίπανση των κολπικών τοιχωμάτων, καθιστώντας τον κόλπο ξηρό και επιρρεπή σε τυχόν βλάβες κατά τη διείσδυση. Έτσι, προκαλείται πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, φλεγμονές και δυσφορία.

Αν αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως εκκρίσεις, οσμή, πόνο, κνησμό, κάψιμο ή δυσφορία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, για να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία και να προλάβετε περαιτέρω επιπλοκές.