Αντιμετώπιση κολπικής μυκητίασης (candida): Πώς να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα και να αποτρέψετε την επανεμφάνιση της;

Η κολπική μυκητίαση (candida) είναι μια από τις πιο κοινές κολπικές λοιμώξεις. Παρόλα αυτά, η εξεύρεση μιας θεραπείας για τον candida χωρίς παρενέργειες, που ταυτόχρονα αποτρέπει την επανεμφάνιση της λοίμωξης, ευκολότερα λέγεται παρά πράττεται. Πολλές γυναίκες με candida (επίσης γνωστός ως «κολπική μυκητίαση» ή απλώς «μύκητες») πασχίζουν να απαλλαχθούν από αυτόν μια για πάντα. Διαβάστε για να δείτε πώς θα αναγνωρίσετε, θα αντιμετωπίσετε και θα αποτρέψετε τον candida.

Συμπτώματα candida

Παρόλο που ο candida δεν είναι απειλητικός για τη ζωή, τα συμπτώματα του μπορεί να διαταράξουν πολύ την καθημερινότητα σας. Έτσι, θα θελήσετε να ανακουφιστείτε από αυτά το συντομότερο δυνατό. Στα συμπτώματα της κολπικής μυκητίασης μπορεί να συμπεριλαμβάνονται:

 • Κνησμός και ερεθισμός του κόλπου και των ιστών στο άνοιγμα του κόλπου (αιδοίο).
 • Παχύρευστες, λευκές εκκρίσεις (συχνά παρομοιάζονται με τυρί cottage).
 • Ερυθρότητα και πόνος στην ευαίσθητη περιοχή.
 • Αίσθηση καύσου, ειδικά κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή της ούρησης.
 • Κολπικός πόνος.

Κάποια από αυτά τα συμπτώματα δεν παρουσιάζονται μόνο στην κολπική μυκητίαση. Μπορεί επίσης να υποδεικνύουν περίπτωση βακτηριακής κολπίτιδας (ΒΚ), που η αντιμετώπιση της είναι διαφορετική σε σχέση με τον candida. Τα συμπτώματα μπορεί όμως επίσης να κρύβουν κάποιο υποκείμενο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Για αυτό είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον γυναικολόγο σας πριν ξεκινήσετε θεραπεία για τον candida. Επικοινωνώντας με τον γιατρό σας θα αποτρέψετε την ακούσια δημιουργία περαιτέρω προβλημάτων για εσάς (και πιθανώς για τον σύντροφο σας) πριν να είναι αργά.

Τι είναι ο candida και γιατί διαφέρει από τη βακτηριακή κολπίτιδα (BK) και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ);

Η κολπική μυκητίαση προκαλείται από μια ανισορροπία στην κολπική χλωρίδα: Συγκεκριμένα, από τον ζυμομύκητα Candida albicans, που αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα. Για αυτό είναι γνωστή και ως «candida».

Ο Candida albicans τρέφεται από τα σάκχαρα που βρίσκονται στα κύτταρα των κολπικών σας τοιχωμάτων. Αν υπάρχουν περισσότερα σάκχαρα από ότι συνήθως, ο μύκητας μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα διαταράσσοντας τη φυσιολογική ισορροπία της κολπικής χλωρίδας. Στις αιτίες για αυτό συμπεριλαμβάνονται:

 • Να είστε στο δεύτερο μισό του έμμηνου κύκλου
 • Εγκυμοσύνη.
 • Χρήση αντισυλληπτικών.
 • Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Για πολλές γυναίκες, ο ζυμομύκητας Candida albicans είναι παρόν στον κόλπο και αποτελεί μέρος της καλής κολπικής υγείας. Ωστόσο, πρέπει να αποτραπεί η υπερανάπτυξη του σε σχέση με την λοιπή κολπική σας χλωρίδα.

Η βακτηριακή κολπίτιδα επίσης προκαλείται από μια ανισορροπία της κολπικής χλωρίδας. Ωστόσο, η βακτηριακή κολπίτιδα συμβαίνει όταν άλλα βακτήρια υπερισχύουν των ευεργετικών βακτηρίων του κόλπου (λακτοβάκιλλοι). Επί του παρόντος, δεν είναι γνωστό τι προκαλεί αυτή την ανισορροπία.

Τέλος, στα ΣΜΣ οι αιτίες ποικίλουν όπως βακτήρια, ιοί ακόμη και παράσιτα.

Με τόσες διαφορετικές αιτίες, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε τι επηρεάζει την κολπική σας υγεία, πριν ξεκινήσετε κάποια θεραπεία.

Μπορώ να αντιμετωπίσω μόνη μου τον candida;

Με λίγα λόγια: ναι!

Εφόσον είστε σίγουρες ότι έχετε να αντιμετωπίσετε μια κολπική μυκητίαση, έχετε πολλές επιλογές από μη συνταγογραφούμενα προϊόντα. Και πραγματικά εννοούμε πολλά:

 • Κολπικές αντιμυκητιασικές κρέμες /δισκία
 • Από του στόματος αντιμυκητιασικές θεραπείες
 • Προβιοτικά
 • Πρεβιοτικά
 • Και η λίστα συνεχίζεται.

Υπάρχουν επίσης προϊόντα που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του candida. Τέτοια sprays, κρέμες και γέλες μπορεί να ελαχιστοποιήσουν τις ενοχλήσεις που προκαλούνται από μια κολπική μυκητίαση, αλλά στην πραγματικότητα δεν διορθώνουν την αιτία του προβλήματος. Τέτοια προϊόντα που εστιάζουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά με την κύρια θεραπεία, ώστε να μπορέσετε να επανέλθετε γρήγορα στην καθημερινή σας ρουτίνα. Αν τα συμπτώματα σας δεν βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν αντιμυκητιασικά για την αντιμετώπιση των κολπικών μυκητιάσεων. Ενώ τα αντιμυκητιασικά είναι αποτελεσματικά, μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες παρενέργειες. Στις πιο κοινές παρενέργειες συμπεριλαμβάνονται::

 • Κοιλιακό άλγος
 • Αίσθηση καύσου και κνησμός
 • Διάρροια
 • Αίσθημα αδιαθεσίας
 • Εξανθήματα
 • Ερυθρότητα

Εάν συμπεριλαμβάνεστε στο 15% των γυναικών στις οποίες ο candida επανεμφανίζεται 4 ή περισσότερες φορές τον χρόνο, μπορεί να θελήσετε να βρείτε έναν διαφορετικό τρόπο για την αντιμετώπιση του. Πάνω από όλα, θέλετε να επανέλθετε το συντομότερο δυνατό. Το τελευταίο που θέλετε να συμβεί, είναι να έχετε περισσότερες ενοχλήσεις να αντιμετωπίσετε.

Αντιμετωπίστε τον candida, ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα και αποτρέψτε την επανεμφάνιση του

Αν δεν είστε διατεθειμένη να πάρετε σωρεία διαφορετικών προϊόντων για να αντιμετωπίσετε τον candida, μπορείτε να εξετάσετε τη χρήση του Multi-Gyn FloraPlus – ειδικά αν αντιμετωπίζετε επαναλαμβανόμενες κολπικές μυκητιάσεις. Δείτε γιατί:

 • Αποτελεσματική, φυσική αντιμετώπιση του candida:
  Το Multi-Gyn FloraPlus βασίζεται στο πατενταρισμένο, βιοδραστικό σύμπλοκο 2QR σε συνδυασμό με πρεβιοτικά. Επιτρέπει έτσι την αποτελεσματική αντιμετώπιση του candida, χωρίς να βασίζεται σε τοξικές ουσίες ή ισχυρές χημικές ουσίες.
 • Άμεση ανακούφιση από τις ενοχλήσεις:
  Σε αντίθεση με άλλες λύσεις, το Multi-Gyn FloraPlus όχι μόνο αντιμετωπίζει τους μύκητες, αλλά ταυτόχρονα παρέχει άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα. Μία μονοδόση μπορεί να ανακουφίσει από τον κνησμό, τους ερεθισμούς, την οσμή και τις εκκρίσεις. Επίσης, το Multi-Gyn FloraPlus δεν έχει γνωστές παρενέργειες. Κατεβάστε το εσώκλειστο ενημερωτικό φυλλάδιο χρήσης για περισσότερες πληροφορίες.
 • Αποτρέπει την επανεμφάνιση των κολπικών μυκητιάσεων:
  Πέρα από την ανακουφιστική του δράση, το Multi-Gyn FloraPlus συμβάλλει στην πρόληψη της επανεμφάνισης του candida. Βελτιστοποιεί τη φυσική τιμή του κολπικού pH, υποστηρίζει τους λακτοβακίλλους και μειώνει την ανάπτυξη του candida.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πώς το Multi-Gyn FloraPlus αντιμετωπίζει τις κολπικές μυκητιάσεις (συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ηλεκτρονικής πρόσβασης στο εσώκλειστο φυλλάδιο χρήσης του προϊόντος), μεταβείτε στην επίσημη ιστοσελίδα.