Πώς να αντιμετωπίσετε τη βακτηριακή κολπίτιδα;

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μία από τις συνηθέστερες αιτίες των κολπικών εκκρίσεων και της δυσάρεστης οσμής, που κάνει τις γυναίκες να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Συμβαίνει λόγω της ανισορροπίας στην κολπική χλωρίδα, η οποία οδηγεί σε υπερβολική αύξηση των «κακών» βακτηρίων. Πέρα από τα δυσάρεστα συμπτώματα, αν αφεθεί και δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για απόκτηση ενός σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος, όπως ο HIV ή ο έρπητας.

Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο αποβολής ή πρόωρου τοκετού, αν συμβεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μάλιστα οι γυναίκες με βακτηριακή κολπίτιδα είναι πιο πιθανό να πάθουν μία λοίμωξη μετά από μία πυελική διαδικασία, όπως η καισαρική τομή ή υστερεκτομή. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται με τα κατάλληλα φάρμακα πριν υπάρξουν επιπλοκές.


Πώς γίνεται η διάγνωση της βακτηριακής κολπίτιδας;

Είναι αυτονόητο ότι αν παρατηρήσετε αλλαγές στις εκκρίσεις, οσμή σαν ψάρι, κνησμό, κάψιμο ή άλλες κολπικές ενοχλήσεις, θα πρέπει να δείτε τον γιατρό σας, εφόσον τα προβλήματα επιμένουν. Μην ντρέπεστε! Όσο περισσότερες πληροφορίες δίνετε στο γιατρό σας, τόσο πιο εύκολη θα είναι η διάγνωση του προβλήματος.

Ο γιατρός σας είναι σε θέση επίσης να σας κάνει και μία πυελική εξέταση, με την οποία θα μπορέσει να ελέγξει οπτικά τον κόλπο και τον τράχηλο σας. Μπορεί επίσης να λάβει δείγμα (με ένα βαμβάκι) από το τοίχωμα του κόλπου σας, για να εντοπίσει στο μικροσκόπιο τυχόν ενδείξεις λοιμώξεων. Αυτή η διαδικασία δεν είναι επώδυνη, αν και μπορεί να είναι λιγάκι δυσάρεστη, γι’ αυτό φροντίστε να αναπνέετε και να χαλαρώσετε, όσο το δυνατό περισσότερο.


"Τα αντιβιοτικά είναι η πιο κοινή θεραπεία αλλά μπορούν να διαταράξουν την ευεργετική κολπική χλωρίδα, προκαλώντας επαναλαμβανόμενα προβλήματα"


Ένα άλλο τεστ που μπορεί να κάνει ο γιατρός σας λέγεται δοκιμασία αμινών (whiff test) – μία σταγόνα υδροξειδίου του καλίου αναμιγνύεται με το δείγμα των εκκρίσεων σας. Σε περίπτωση βακτηριακής λοίμωξης, απελευθερώνεται οσμή αμίνης, όμοια με ψαριού, επιβεβαιώνοντας τη διάγνωση. Μία άλλη ένδειξη που μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση είναι μία τιμή κολπικού pH υψηλότερη του 4.5.


Αντιμετώπιση της βακτηριακής κολπίτιδας

Περίπου το 30% των λοιμώξεων αντιμετωπίζονται από μόνες τους, χάρη στους μηχανισμούς άμυνας του ίδιου του οργανισμού μας. Ωστόσο, αν τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν δεν εξασθενίσουν σε μερικές μέρες, είναι απαραίτητη η λήψη της κατάλληλης θεραπείας, ειδικά κατά την εγκυμοσύνη. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μη αντιβιοτικές εναλλακτικές, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει πιθανότατα αντιβιοτικά, προκειμένου να αντιμετωπίσειτη βακτηριακή κολπίτιδα. Τα πιο κοινά σχήματα αντιβιοτικών περιλαμβάνουν:

  • Μετρονιδαζόλη* σε χάπια ή κολπικό τζελ
  • Κλινδαμυκίνη** σε χάπια, κολπική κρέμα ή κολπικά υπόθετα
  • Τινιδαζόλη* σε χάπια

*Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της θεραπείας με αντιβιοτικά και μέχρι 24 ώρες μετά το τελευταίο χάπι για την πρόληψη ναυτίας ή κοιλιακού άλγους.
** Η κρέμα κλινδαμυκίνης και τα κολπικά υπόθετα μπορεί να αποδυναμώσουν τα προφυλακτικά από λάτεξ και τα διαφράγματα για έως και 5 μέρες μετά τη χρήση.

Εκτός από τις προαναφερθείσες παρενέργειες, τα αντιβιοτικά μπορεί να διαταράξουν την ευεργετική κολπική χλωρίδα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κολπική μυκητίαση ή σε επαναλαμβανόμενη βακτηριακή κολπίτιδα. Ισορροπήστε την ευεργετική κολπική σας χλωρίδα (τους γαλακτοβακίλλους) κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος της θεραπείας με αντιβιοτικά, χρησιμοποιώντας ένα πρεβιοτικό, που θα διεγείρει την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων και θα διατηρήσει τον κόλπο σας υγιή και ισορροπημένο.

Η εναλλακτική λύση στα αντιβιοτικά είναι να χρησιμοποιήσετε φυσικά προϊόντα, που επανορθώνουν το pH του κόλπου, έχουν μικρές έως καθόλου παρενέργειες και επιτρέπουν στα καλά βακτήρια να αποκαταστήσουν την ισορροπία της χλωρίδας στο περιβάλλον του κόλπου.