Πώς να αποτρέψετε τη βακτηριακή κολπίτιδα;

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μία ανισορροπία της κολπικής χλωρίδας. Πρόκειται μάλιστα για μία από τις συνηθέστερες κολπικές λοιμώξεις. Υπάρχει ευρέως η πεποίθηση ότι είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η βακτηριακή κολπίτιδα εμφανίζεται και σε γυναίκες που δεν έχουν σεξουαλική δραστηριότητα ή σε γυναίκες που έχουν τον ίδιο σύντροφο για χρόνια. Με λίγα λόγια, η βακτηριακή κολπίτιδα δεν μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ συντρόφων.

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μία υπερανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων. Σε έναν υγιή κόλπο, αυτά τα επιβλαβή βακτήρια διατηρούνται υπό έλεγχο χάρη στο χαμηλό pH του κόλπου, το οποίο δημιουργείται από το γαλακτικό οξύ, που παράγεται από τη χλωρίδα των «καλών» γαλακτοβακίλλων. Το κολπικό pH μπορεί ωστόσο να αυξηθεί (η οξύτητα μειώνεται), για παράδειγμα με μείωση του αριθμού των γαλακτοβακίλλων λόγω θεραπείας με αντιβιοτικά ή με εξουδετέρωση του χαμηλού pH από το αλκαλικό σπέρμα. Σε αυτή την περίπτωση, τα επιβλαβή βακτήρια έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν προκαλώντας κολπικές ενοχλήσεις.

Τα πιο γνωστά συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας περιλαμβάνουν αλλαγές στις εκκρίσεις (συχνά οι εκκρίσεις θα είναι λευκές ή γκρι, αφρώδεις), αλλαγές στην οσμή (συνήθως έχουν έντονη οσμή ψαριού), κάψιμο κατά την ούρηση, κνησμό και ερεθισμό στην κολπική περιοχή. Κάποια από αυτά τα συμπτώματα μοιάζουν με τα σημάδια της κολπικής μυκητίασης, γι’ αυτό η σωστή διάγνωση είναι καθοριστική πριν την έναρξη της κατάλληλης θεραπείας.

Υπάρχουν, παρόλα αυτά, κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για την πρόληψη της βακτηριακής κολπίτιδας.


"Είναι πολύ σημαντικό να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας και να ξέρετε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναζητήσετε βοήθεια από επαγγελματίες υγείας"


Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της βακτηριακής κολπίτιδας;


  • Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας - και αυτό το άρθρο είναι το πρώτο σας βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση! Είναι πολύ σημαντικό να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας και να ξέρετε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αναζητήσετε βοήθεια από επαγγελματίες υγείας.
  • Φροντίστε οι σεξουαλικές σας επαφές να είναι ασφαλείς. Περιορίστε τον αριθμό των ερωτικών σας συντρόφων και λάβετε πάντα την κατάλληλη προστασία, όταν έρχεστε σε επαφή.
  • Αποφύγετε τον ερεθισμό στην κολπική περιοχή. Πρακτικά, αυτό σημαίνει να αποφεύγετε τα τζακούζι και τα υδρομασάζ των spa. Να χρησιμοποιείτε φυσικά καθαριστικά της ευαίσθητης περιοχής, που δεν περιέχουν σαπούνι ή δραστικές χημικές ουσίες. Να φοράτε άοσμες σερβιέτες, σερβιετάκια ή ταμπόν. Μην ξεχνάτε επίσης να στεγνώνετε καλά την ευαίσθητη περιοχή μετά το ντους, σκουπίζοντας απαλά με ταμποναριστές κινήσεις, χρησιμοποιώντας μία μαλακή, καθαρή πετσέτα.
  • Επιλέξτε βαμβακερά εσώρουχα αντί για συνθετικά υλικά, καθώς τα τελευταία εμποδίζουν το δέρμα σας να «αναπνέει». Πώς; Προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας, δημιουργώντας το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηριδίων. Όποτε είναι δυνατό, κοιμηθείτε χωρίς εσώρουχο.
  • Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της επανεμφάνισης της βακτηριακής κολπίτιδας είναι να διεγείρουμε την προστατευτική χλωρίδα των γαλακτοβακίλλων. Η αποκατάσταση της καλής κολπικής χλωρίδας είναι σημαντική, καθώς η αντιβιοτική θεραπεία της βακτηριακής κολπίτιδας διαταράσσει τη χλωρίδα των γαλακτοβακίλλων. Αυτό οδηγεί σε υψηλό ποσοστό υποτροπής. Η διέγερση της χλωρίδας των γαλακτοβακίλλων μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας πρεβιοτικά προϊόντα, που υποστηρίζουν τους φυσικούς γαλακτοβακίλλους. Επίσης, η χρήση φυσικών προϊόντων που αντιμετωπίζουν τη βακτηριακή κολπίτιδα, αλλά δεν επηρεάζουν τους γαλακτοβακίλλους θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη.