Τι μπορώ να κάνω για τις επαναλαμβανόμενες κολπικές λοιμώξεις;

Δυσάρεστη οσμή, υπερβολικές εκκρίσεις και κνησμός: Δυστυχώς, οι περισσότερες γυναίκες θα βιώσουν αργά ή γρήγορα κάποια κολπική λοίμωξη ή ενόχληση. Όμως, για κάποιες εξ αυτών δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα που λύνεται μια κι έξω. Οι επαναλαμβανόμενες κολπικές λοιμώξεις μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής σας και κυρίως στην υγεία σας. Πώς όμως θα διαπιστώσετε ότι έχετε μια επαναλαμβανόμενη κολπική λοίμωξη και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό;

Έχω μια επαναλαμβανόμενη κολπική λοίμωξη;

Δεν υπάρχουν πολλές υποτίθεται μικρές ενοχλήσεις πιο ενοχλητικές από τις κολπικές ενοχλήσεις. Και αυτό δεν είναι μόνο λόγω των ενίοτε έντονων συμπτωμάτων που βιώνετε, όταν τις αντιμετωπίζετε. Ακόμη και στις μέρες μας τα αποκαλούμενα προβλήματα της ευαίσθητης περιοχής θεωρούνται ταμπού και είναι δύσκολο να συζητηθούν. Όχι μόνο ταλαιπωρείστε από τον κνησμό, τον πόνο, τους ερεθισμούς και τις υπερβολικές εκκρίσεις, αλλά θα πρέπει επίσης να τα υπομείνετε σιωπηρά.

Συν τοις άλλοις, κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσετε εάν έχετε απλώς μια ενόχληση ή μια πραγματική κολπική λοίμωξη. Μερικές φορές οι ενοχλήσεις δεν είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Άλλοτε όμως συμβαίνουν, όταν υπάρχει όντως μια σοβαρή κατάσταση.

Ένας καλός τρόπος για να παρακολουθείτε την κολπική σας υγεία είναι να ελέγχετε τακτικά τις εκκρίσεις σας για τυχόν αλλαγές στο χρώμα, την οσμή ή την υφή τους.

Αν παρατηρήσετε σημαντικές αλλαγές στις κολπικές σας εκκρίσεις ή άλλα συμπτώματα όπως αιμορραγία, κνησμό, αίσθημα καύσου ή κηλίδες αίματος είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Όταν γνωρίζετε τι συμβαίνει με την υγεία σας, θα είστε σε θέση να λάβετε μέτρα για να απαλλαγείτε από τις κολπικές ενοχλήσεις.

Βακτηριακή κολπίτιδα

Η βακτηριακή κολπίτιδα (εν συντομία «ΒΚ») προκαλείται από μια ανισορροπία στα φυσικά βακτήρια του κόλπου. Είναι εύκολο να την αναγνωρίσετε από τα βασικά της συμπτώματα: εκκρίσεις με δυσάρεστη οσμή, που προκαλούνται από τα κοκκοειδή βακτήρια.

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι κάτι παραπάνω από μια απλή ενόχληση. Η ΒΚ σχετίζεται με:

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο γυναίκες που παρουσιάζουν συμπτώματα βακτηριακής κολπίτιδας συνιστάται να την αντιμετωπίσουν.

Μάθετε περισσότερα για τη βακτηριακή κολπίτιδα εδώ.

Κολπική μυκητίαση

Η κολπική μυκητίαση (συχνά αποκαλείται «κάντιντα» ή απλώς «μύκητες») συμβαίνει όταν ο ζυμομύκητας Candida albicans αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν η βασική πηγή τροφής του, τα σάκχαρα στα κύτταρα των κολπικών τοιχωμάτων είναι περισσότερα σε σχέση με το φυσιολογικό, όπως κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του έμμηνου σας κύκλου, στην εγκυμοσύνη και όταν χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικά χάπια. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης και γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί επίσης να παίξει ρόλο. Με τόσες πολλές αιτίες να τον προκαλούν, δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο candida είναι μια κοινή κολπική λοίμωξη εκεί έξω.

Τα βασικά συμπτώματα της κολπικής μυκητίασης συμπεριλαμβάνουν:

  • Παχύρρευστες, λευκές εκκρίσεις (συχνά παρομοιάζονται με τυρί cottage).
  • Κνησμός και ερεθισμός του κόλπου και του αιδοίου.
  • Ερυθρότητα και πόνος στην ευαίσθητη περιοχή.
  • Αίσθηση καύσου, ειδικά κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή κατά την ούρηση.
  • Κολπικός πόνος.

Οι μύκητες είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν, αλλά δύσκολο να θεραπευτούν.

Μάθετε περισσότερα για τις κολπικές μυκητιάσεις εδώ.

Ο αντίκτυπος των επαναλαμβανόμενων κολπικών ενοχλήσεων

Ακόμη και αν δεν έχετε κάποια κολπική λοίμωξη, είναι πιθανό να υποφέρετε από κάποια επαναλαμβανόμενη ενόχληση της ευαίσθητης περιοχής. Είναι και πάλι σημαντικό να λάβετε μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των ενοχλήσεων: Αν δεν το κάνετε, οι κολπικές ενοχλήσεις μπορεί να σας οδηγήσουν σε μια συνεχώς καθοδική πορεία τόσο σε όρους σωματικής, όσο και σε όρους ψυχικής υγείας.

Ψυχική υγεία

Σε μια εποχή που συνεχώς βομβαρδιζόμαστε από εξιδανικευμένες εικόνες και πρότυπα είναι δυσκολότερο από ποτέ να διατηρήσουμε μια υγιή εικόνα του εαυτού μας. Κάτι τέτοιο αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση, όταν αντιμετωπίζετε συνεχείς κολπικές ενοχλήσεις – καθώς αυτό το είδος των ενοχλήσεων συνιστά ακόμη και στις μέρες μας ταμπού και είναι δύσκολο να συζητηθεί ανοιχτά.

Αν βιώνετε συνεχώς επαναλαμβανόμενες ενοχλήσεις της ευαίσθητης περιοχής, μπορεί να «πιάσετε» τον εαυτό σας να αναπτύσσει αρνητική στάση ως προς τον κόλπο σας και ίσως ευρύτερα ακόμη και προς τον ίδιο σας τον εαυτό σας. Αυτή η αρνητική εικόνα ως προς τον ίδιο σας τον εαυτό μπορεί να επηρεάσει τη σχέση με τον σύντροφο σας, ακόμη και με τους φίλους σας. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να σας κάνει να κλειστείτε στον εαυτό σας και να αποσυρθείτε από την κοινωνική σας ζωή.

Σωματική υγεία

Για τις περισσότερες γυναίκες, το διεισδυτικό σεξ παίζει σημαντικό ρόλο στην ερωτική τους ζωή. Οι επαναλαμβανόμενες κολπικές ενοχλήσεις, όπως ο πόνος, ο κνησμός και οι υπερβολικές εκκρίσεις μπορεί όμως να μειώσουν την αυτοπεποίθηση και τον ενθουσιασμό σας για το σεξ. Αν νιώθετε μικρότερη διέγερση, θα παράγετε επίσης λιγότερη φυσική λίπανση και πιθανόν να είναι δύσκολο να χαλαρώσετε. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν είναι ευχάριστο, αλλά μπορεί και να οδηγήσει σε επώδυνη σεξουαλική επαφή, προκαλώντας βλάβες στους ιστούς του κόλπου.

Και έτσι οι ενοχλήσεις μπορεί να επανέλθουν ξανά και ξανά, οδηγώντας σας σε μια συνεχώς καθοδική για την υγεία σας πορεία.

Τόσο οι σωματικές, όσο και οι ψυχικές επιπτώσεις από τις επαναλαμβανόμενες κολπικές λοιμώξεις και ενοχλήσεις μπορεί να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, που συνιστά τον μηχανισμό άμυνας του οργανισμού σας. Και αυτό επίσης, μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε επαναλαμβανόμενες κολπικές ενοχλήσεις

Επαναλαμβανόμενες ενοχλήσεις της ευαίσθητης περιοχής: Σπάστε τον φαύλο κύκλο

Το σπάσιμο του φαύλου κύκλου των επαναλαμβανόμενων ενοχλήσεων της ευαίσθητης περιοχής μπορεί να προσφέρει πραγματικά οφέλη για την ψυχική και σωματική σας υγεία, τόσο άμεσα, όσο και μακροπρόθεσμα. Όμως, πώς μπορείτε να το κάνετε; Έχετε πολλά όπλα στη φαρέτρα σας!

Βελτιώστε τη ρουτίνα της υγιεινής της ευαίσθητης σας περιοχής

Αυτό δε σημαίνει κατ’ ανάγκη να πλένεστε συχνότερα στην ευαίσθητη περιοχή. Στην πραγματικότητα και ανάλογα πάντα με την καθημερινότητα σας, μπορεί να σημαίνει το αντίθετο.

Η διατήρηση της ισορροπίας στην κολπική σας χλωρίδα, μπορεί να βοηθήσει ώστε να γίνετε λιγότερο επιρρεπείς σε επαναλαμβανόμενες κολπικές λοιμώξεις, όπως η βακτηριακή κολπίτιδα και η κολπική μυκητίαση. Το να πλένετε συχνά την ευαίσθητη σας περιοχή με σαπούνι, μπορεί μεν να ακούγεται καλή ιδέα, προκειμένου να διατηρήσετε καθαρά τα πάντα εκεί κάτω, όμως στην πράξη συμβαίνει το αντίθετο. Το σαπούνι είναι αλκαλικό, επομένως διαταράσσει την ισορροπία του pH του κόλπου, καθιστώντας ευκολότερη την εξάπλωση των κοκκοειδών βακτηρίων στον κόλπο. Αν χρησιμοποιείτε σαπούνι, αφρόλουτρο ή κάτι παρόμοιο, εξετάστε το ενδεχόμενο να πλένεστε απλώς με σκέτο νερό.

Αλλάξτε τη διατροφή σας (και γενικά την αυτοφροντίδα)

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο Candida albicans αναπτύσσεται από τα σάκχαρα στα κύτταρα των κολπικών τοιχωμάτων. Ενώ δεν θέλετε να απαλλαγείτε τελείως από τους μύκητες, δεν θέλετε επίσης να κυριαρχήσουν στην υπόλοιπη κολπική σας χλωρίδα.

Ένας τρόπος που μπορεί να αποτρέψει την υπερανάπτυξη τους είναι να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες. Ο περιορισμός της κατανάλωσης ζάχαρης, γλυκαντικών και γαλακτοκομικών προϊόντων δίνει λιγότερη «τροφή» στον μύκητα Candida albicans, καθιστώντας δυσκολότερη τη γρήγορη ανάπτυξη του.

Πέρα από τη διατροφή σας, είναι αυτονόητο επίσης ότι η καλή σωματική σας υγεία σας κάνει λιγότερο επιρρεπείς σε λοιμώξεις. Ωστόσο, το άγχος και η κακή ψυχολογία μπορεί να μειώσουν τις αντιστάσεις σας. Ευκολότερα μεν λέγεται παρά πράττεται, όμως η λήψη μέτρων για τη βελτίωση της ευρύτερης σωματικής και ψυχικής σας υγείας θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τις επαναλαμβανόμενες κολπικές ενοχλήσεις.

Ανακαλύψτε τις διαθέσιμες επιλογές αυτοφροντίδας

Οι προτάσεις που παρατέθηκαν παραπάνω συνιστούν σπουδαία βήματα για να βελτιώσετε την κολπική σας υγεία μακροπρόθεσμα. Αν όμως αναζητάτε άμεση ανακουφιστική δράση, μπορείτε να ανακαλύψετε τις επιλογές που έχετε σε προϊόντα αυτοφροντίδας.

Αν ταλαιπωρείστε από επαναλαμβανόμενες βακτηριακές κολπίτιδες το Multi-Gyn ActiGel μπορεί πραγματικά να βοηθήσει. Αντιμετωπίζει τη βακτηριακή κολπίτιδα και παρέχει άμεση ανακουφιστική δράση από τα συμπτώματα (συμπεριλαμβάνοντας τη μείωση της δυσοσμίας και των εκκρίσεων), εξισορροπεί την κολπική χλωρίδα και βοηθά στην πρόληψη της επανεμφάνιση της.

Είναι ο candida που δεν φεύγει; Το Multi-Gyn FloraPlus παρέχει αποτελεσματική αντιμετώπιση και άμεση ανακουφιστική δράση από τα συμπτώματα των κολπικών μυκητιάσεων. Και σε αντίθεση με τις αντιμυκητιασικές θεραπείες, σας βοηθά στην πρόληψη των επανεμφανιζόμενων κολπικών μυκητιάσεων υποστηρίζοντας τη φυσιολογική κολπική χλωρίδα.

Για περισσότερες πληροφορίες σε άλλες επιλογές αυτοφροντίδας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.