Υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής και κολπικές λοιμώξεις

Οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν πώς να φροντίζουν την ευαίσθητη περιοχή τους. Φράσεις όπως: «Ο κόλπος καθαρίζεται μόνος του», «μην πλένεις τον κόλπο σου με σαπούνι», «να φοράς βαμβακερά εσώρουχα» και «να σκουπίζεσαι πάντα από μπροστά προς τα πίσω» ακούγονται συχνά σε γυναικείες συζητήσεις. Η σωστή φροντίδα της ευαίσθητης σας περιοχής θα μπορούσε να αποτρέψει πιθανές ενοχλήσεις ή τουλάχιστον έτσι πιστεύει η πλειοψηφία των γυναικών. Ωστόσο, τι ισχύει στην πραγματικότητα;

Η αιτία των λοιμώξεων και των ενοχλήσεων

Οι δύο πιο κοινές κολπικές λοιμώξεις είναι η βακτηριακή κολπίτιδα και η κολπική μυκητίαση (επίσης γνωστή ως καντιντίαση ή ζυμομύκητες). Αν αντιμετωπίζετε κολπικές ενοχλήσεις, συνήθως μία από αυτές είναι η αιτία.

Η βακτηριακή κολπίτιδα (ΒΚ) προκαλείται από την υπερανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων στον κόλπο σας. Συμπτώματα αυτής της λοίμωξης είναι η έντονη (σαν ψαριού) οσμή και το λεπτό γκρι - λευκό έκκριμα. Από την άλλη πλευρά, η κολπική μυκητίαση προκαλείται από την υπερανάπτυξη των ζυμομυκήτων στον κόλπο σας ή στην εξωτερική ευαίσθητη περιοχή. Ένα παχύρρευστο, λευκό έκκριμα (σαν τυρί cottage) και κολπικός κνησμός είναι τα πιο κοινά συμπτώματα.

Και οι δύο λοιμώξεις είναι αρκετά αβλαβείς, ωστόσο μπορεί να είναι αρκετά δυσάρεστες. Τα συμπτώματα τελικά θα εξασθενήσουν, αλλά αυτό ενδέχεται να απαιτεί χρόνο. Ευτυχώς, και οι δύο μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε με φάρμακα, είτε με προϊόντα προσωπικής αυτοφροντίδας


"Οι δύο πιο κοινές κολπικές λοιμώξεις είναι η βακτηριακή κολπίτιδα και η κολπική μυκητίαση (επίσης γνωστή ως καντιντίαση). Αν αντιμετωπίζετε κολπικές ενοχλήσεις, συνήθως ένα από τα παραπάνω είναι η αιτία. "


Πώς μπορεί να βοηθήσει η προσωπική υγιεινή;

Ακόμα και αν δεν είναι σαφές τι ακριβώς προκαλεί την υπερανάπτυξη των μυκήτων ή των βακτηρίων στον κόλπο, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν την πιθανότητα ανάπτυξης τους. Η προσωπική υγιεινή πιστεύεται πως είναι ένας εξ΄ αυτών. Ακολουθούν μερικές συμβουλές, για να βελτιώσετε την υγιεινή της ευαίσθητης σας περιοχής:
  • Αν θέλετε να καθαρίσετε την εξωτερική ευαίσθητη περιοχή σας, το ζεστό νερό είναι αρκετό. Για μία αίσθηση φρεσκάδας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ήπιο καθαριστικό για την ευαίσθητη περιοχή, για παράδειγμα κάποιο με φυσικά συστατικά.
  • Βεβαιωθείτε ότι πάντα στεγνώνετε την ευαίσθητη περιοχή σας μετά το ντους, το μπάνιο ή το κολύμπι.
  • Να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα και να αποφεύγετε να φοράτε στρινγκ.
  • Αποφύγετε να ξύνεστε, αν έχετε κνησμό.

Η ορθή τήρηση των κανόνων υγιεινής προλαμβάνει τις κολπικές λοιμώξεις;

Κάποιες γυναίκες επωφελούνται από τη σωστή τήρηση των κανόνων υγιεινής, ενώ άλλες θα συνεχίσουν αναπτύσσοντας μία λοίμωξη. Η ακατάλληλη προσωπική υγιεινή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για κολπικές ενοχλήσεις, αλλά η σωστή κολπική υγιεινή δυστυχώς δεν προλαμβάνει όλα τα προβλήματα, καθώς οι περισσότερες κολπικές λοιμώξεις προκαλούνται από παράγοντες που δεν σχετίζονται με την υγιεινή.