Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη Βακτηριακή Κολπίτιδα!

Παρατηρήσατε ποτέ μία περίεργη μυρωδιά στην ευαίσθητη σας περιοχή; Μία έντονη μυρωδιά σαν οσμή ψαριού, που σας έκανε να αισθανθείτε λιγάκι άβολα; Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε βακτηριακή ανισορροπία, επίσης γνωστή ως βακτηριακή κολπίτιδα (ΒΚ).

Τι προκαλεί τη βακτηριακή κολπίτιδα;

Η βακτηριακή κολπίτιδα προκύπτει από την υπερανάπτυξη των βακτηρίων στον κόλπο σας. Κανονικά, οι υγιείς γαλακτοβάκιλλοι είναι τα βακτήρια που κυριαρχούν στον κόλπο, αλλά αν αναπτυχθεί η βακτηριακή κολπίτιδα, άλλα ανεπιθύμητα βακτήρια ξεκινούν να υπερκαλύπτουν τους γαλακτοβάκιλλους.

Η ακριβής αιτία αυτής της υπερανάπτυξης είναι άγνωστη, αλλά υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο όπως το να είναι κανείς σεξουαλικά ενεργός. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να συμβεί και σε απουσία σεξουαλικής δραστηριότητας. Ως εκ τούτου, η βακτηριακή κολπίτιδα δεν θεωρείται ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ).

Συμπτώματα

Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν βακτηριακή κολπίτιδα:

  • Δυσάρεστη οσμή ψαριού (η οποία μπορεί να ενταθεί μετά τη συνουσία).
  • Λεπτόρρευστο, γκριζωπό λευκό κολπικό έκκριμα.

Λιγότερο κοινά συμπτώματα είναι το κάψιμο κατά την ούρηση και ο κολπικός κνησμός.


"Η ακριβής αιτία αυτής της υπερανάπτυξης είναι άγνωστη, αλλά υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο όπως το να είναι κανείς σεξουαλικά ενεργός. "BV

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τη βακτηριακή κολπίτιδα;

Για την πλειοψηφία των γυναικών η βακτηριακή κολπίτιδα δεν είναι επικίνδυνη. Μπορεί ωστόσο να είναι αρκετά δυσάρεστη. Η πιο διαδεδομένη μορφή θεραπείας για τη βακτηριακή κολπίτιδα είναι τα αντιβιοτικά. Αυτά συνταγογραφούνται είτε ως δισκία που λαμβάνονται από το στόμα ή ως προϊόντα για τοπική εφαρμογή στον κόλπο. Για τις περισσότερες γυναίκες αυτή είναι μία αποτελεσματική θεραπεία, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως η ναυτία ή ο έμετος. Το να πίνετε αλκοόλ σε συνδυασμό με αντιβιοτικά μπορεί να αυξήσει τη σοβαρότητα των παρενεργειών.

Ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης είναι να χρησιμοποιήσετε προϊόντα αυτοφροντίδας της ευαίσθητης περιοχής, που μπορείτε να αγοράσετε από το φαρμακείο. Τα περισσότερα από αυτά λειτουργούν, για να αποκαταστήσουν το επίπεδο του pH στον κόλπο. Σιγουρευτείτε πάντα ότι χρησιμοποιείτε ένα φυσικό προϊόν που αντιμετωπίζει τη βακτηριακή κολπίτιδα και ταυτόχρονα αποκαθιστά την κολπική χλωρίδα, συμβάλλοντας στην πρόληψη μελλοντικών λοιμώξεων.

Βακτηριακή κολπίτιδα κατά την εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών όπως ο πρόωρος τοκετός ή η αποβολή. Αν είστε έγκυος και έχετε συμπτώματα που σχετίζονται με βακτηριακή κολπίτιδα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Διαβάστε περισσότερα για τη βακτηριακή κολπίτιδα