Είναι η ατμοθεραπεία και οι πλύσεις καλές για την υγεία του κόλπου σας;

Η κολπική ατμοθεραπεία, γνωστή και ως «yoni ατμοθεραπεία», είναι μια αρχαία πρακτική υγείας. Κατά τη διάρκεια της, η γυναίκα που την εφαρμόζει, κάθεται πάνω από ατμίζοντα νερά που περιέχουν βότανα όπως αρτεμισία, δεντρολίβανο, αγριαψιθιά και βασιλικό. Η ατμοθεραπεία θεωρείται μια «τελετουργία» καθαρισμού και ενεργοποίησης, που υποτίθεται ότι βοηθά στην εξισορρόπηση των γυναικείων ορμονών. Παρόλα αυτά, στην ιατρική κοινότητα δεν υπάρχει σύμπνοια απόψεων, όσον αφορά την αξία τέτοιων επεμβάσεων για τον καθαρισμό του κόλπου, είτε γίνεται με πλύσεις, είτε με άλλες μεθόδους, όπως η ατμοθεραπεία. Αυτό συμβαίνει επειδή ο κόλπος είναι πολύ αποτελεσματικός στον αυτο-καθαρισμό του. Επομένως, κάθε επιθετικό μέσο καθαρισμού, οποιασδήποτε άλλης μεθόδου, μπορεί να τον βλάψει, παρά να τον ωφελήσει. Η Gwyneth Paltrow, έκανε viral την πρακτική αυτή, εκθειάζοντας μέσα από την προσωπική της ιστοσελίδα τα οφέλη της κολπικής ατμοθεραπείας. Ωστόσο, δεν μας πείθει. Μάθετε τους λόγους.

Η κολπική ατμοθεραπεία αξίζει το ρίσκο;

Νομίζουμε πως όχι.

Ο ατμός είναι πραγματικά πολύ ζεστός, ειδικά αν έχει ξεπεραστεί το σημείο βρασμού. Ο κίνδυνος εγκαύματος του αιδοίου και του κολπικού ιστού είναι επομένως ιδιαίτερα υψηλός. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνο, οδηγώντας σε άλλα προβλήματα, όπως λοιμώξεις στην περιοχή του εγκαύματος. Πέρα από την ενδεχόμενη βλάβη του αιδοίου, το υπόλοιπο περίνεο, (συμπεριλαμβανομένων του πρωκτού και της ουρήθρας) μπορεί να υποστεί βλάβη λόγω της λανθασμένης κατεύθυνσης του ατμού. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να αποβεί επώδυνο, οδηγώντας σε πιο σύνθετα προβλήματα.

Ο καθαρισμός του κόλπου με τη χρήση ατμού μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, διαταράσσοντας τη φυσική ισορροπία των κολπικών βακτηρίων που «αποικούν» εκεί. Η κολπική ξηρότητα σας κάνει να αισθάνεστε άβολα. Ταυτόχρονα, η ανισορροπία της κολπικής χλωρίδας μπορεί να οδηγήσει σε μικροβιακά προβλήματα, όπως οίδημα, κνησμό, ερεθισμούς, βακτηριακή κολπίτιδα αλλά και μυκητιάσεις.

Οι ισχυρισμοί σχετικά με την εξισορρόπηση των ορμονών φαίνονται αβάσιμοι. Οι ορμόνες δεν παράγονται στον κόλπο ή στη μήτρα και είναι απίθανο οι ατμοί να φτάσουν έως τις ωοθήκες, έτσι ώστε να επηρεάσουν τις ορμόνες που παράγονται εκεί.

Η αποτελεσματικότητα του ατμού ως «καθαριστικού της μήτρας» είναι επίσης αμφισβητήσιμη. Ο ατμός που εισέρχεται στον κόλπο είναι απίθανο να φτάσει στη μήτρα. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να υπάρξουν επεμβάσεις στη χλωρίδα της μήτρας και κυρίως δεν πρέπει να καθαριστεί.

Είναι οι πλύσεις καλύτερη επιλογή;

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν με το χέρι εξαρτήματα κολπικού ντους για να πλύνουν το αιδοίο τους, μπορεί να κάνουν πλύσεις, είτε το συνειδητοποιούν, είτε όχι. Οι πλύσεις δεν είναι απαραίτητες, καθώς ο κόλπος είναι πολύ αποτελεσματικός στον αυτό-καθαρισμό του. Ωστόσο, κάποιες φορές μπορεί να είναι χρήσιμο για τις γυναίκες να χρησιμοποιήσουν ένα ειδικά σχεδιασμένο κολπικό douche.

Δεν σας συμβουλεύουμε να χρησιμοποιείτε το κολπικό douche σε καθημερινή βάση. Μπορεί να σας αρέσει να χρησιμοποιείτε ένα ήπιο, φυσικό douche μετά την έμμηνο ρύση ή τη σεξουαλική επαφή. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε το κολπικό douche με μεγαλύτερη συχνότητα.

Φροντίστε να επιλέξετε ένα φυσικό, ήπιο υγρό κολπικών πλύσεων και ένα εργονομικό, εύχρηστο πουάρ, όπως το Multi-Gyn Vaginal Douche. Να είστε προσεκτικές κατά την εισαγωγή οποιουδήποτε αντικειμένου στον κόλπο και σιγουρευτείτε ότι είστε χαλαρές και άνετες πριν το επιχειρήσετε.