Κολπική υγιεινή: Τα «πρέπει» και τα «μην»

Η σωστή κολπική υγιεινή μπορεί να ενισχύσει την αναπαραγωγική σας υγεία. Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης λοιμώξεων, επιταχύνει την ανάρρωση και αποτρέπει δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ερεθισμούς και εκκρίσεις. Ρίξτε μια ματιά στις κυριότερες καλές και κακές πρακτικές της κολπικής υγιεινής.Πρέπει: Πλένετε την ευαίσθητη σας περιοχή μία φορά την ημέρα.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείτε απλώς χλιαρό νερό ή ένα απαλό φυσικό καθαριστικό μία φορά την ημέρα.

Μη: Χρησιμοποιείτε σαπούνι

Το σαπούνι είναι πολύ αλκαλικό και επιθετικό για το απαλό, ευαίσθητο δέρμα της περιοχής. Επιλέγετε πάντα ένα φυσικό καθαριστικό που δεν περιέχει σαπούνι, αρώματα ή χρωστικές.

Πρέπει: Αν δεν έχετε πρόσβαση σε κάποιο ντους, χρησιμοποιήστε μαντηλάκια καθαρισμού για την ευαίσθητη περιοχή.

Τα μαντηλάκια της ευαίσθητης περιοχής είναι πολύ χρήσιμα: Ειδικά, όταν έχετε περίοδο, κατά τη διάρκεια των θερμότερων μηνών ή όταν ταξιδεύετε.

Μη: Φοράτε συνθετικά, στενά εσώρουχα.

Τα συνθετικά υφάσματα δεν επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνεύσει, κάτι που οδηγεί στην αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας στην ευαίσθητη περιοχή. Τα σφιχτά ρούχα δημιουργούν τριβές, που μπορεί να προκαλέσουν μικρά τραύματα στο δέρμα. Σε συνδυασμό με την αυξημένη θερμοκρασία και υγρασία, δημιουργούνται οι τέλειες συνθήκες για μία πιθανή κολπική λοίμωξη. Επιλέξτε φυσικά υλικά και αποφύγετε τα στενά ρούχα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Πρέπει: Σκουπιστείτε από εμπρός προς τα πίσω.

Είναι πολύ εύκολο να μεταφέρετε τα βακτήρια από τον πρωκτό στον κόλπο, όταν σκουπίζεστε από πίσω προς τα εμπρός, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι δεν θα παραβείτε ποτέ αυτόν τον σημαντικό κανόνα. Χρησιμοποιείστε άοσμο, μη χρωματισμένο χαρτί υγείας για να αποφύγετε τυχόν ερεθισμούς.

Μη: Χρησιμοποιείτε άρωμα ή αποσμητικό για να κάνετε την ευαίσθητη σας περιοχή να μυρίζει καλύτερα.

Κάθε κόλπος έχει μία μοναδική μυρωδιά και δε θα πρέπει να μυρίζει άσχημα, εκτός αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Μία έντονη οσμή μπορεί να είναι ένδειξη κάποιας λοίμωξης.

Πρέπει: Χρησιμοποιήστε ένα καταπραϋντικό προϊόν μετά την αφαίρεση τριχών της ηβικής περιοχής.

Είτε επιλέγετε το ξύρισμα, το κερί, τη χρήση κάποιας αποτριχωτικής κρέμας ή κάτι άλλο, ενυδατώστε το δέρμα σας πριν τη διαδικασία, εφαρμόζοντας ένα φυσικό καταπραϋντικό προϊόν στην περιοχή, προκειμένου να αποφευχθεί ο ερεθισμός του δέρματος. Αν ήδη αντιμετωπίζετε κνησμό, ερεθισμό ή αίσθηση καύσου στο δέρμα της ευαίσθητης περιοχής, μπορείτε να νιώσετε άμεση ανακούφιση χρησιμοποιώντας το Multi-Gyn IntiSkin.

Μην: Περνάτε όλη την ημέρα φορώντας το ίδιο σερβιετάκι.

Τα σερβιετάκια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Όπως και τα συνθετικά εσώρουχα, έτσι και τα σερβιετάκια εμποδίζουν το δέρμα να αναπνεύσει και μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο λοίμωξης. Το ίδιο ισχύει και για τις σερβιέτες και τα ταμπόν, κυρίως επειδή το έμμηνο αίμα παραμένει σε στενή επαφή με το δέρμα. Να αλλάζετε πάντα τα σερβιετάκια, τις σερβιέτες ή τα ταμπόν κάθε 3 ή 4 ώρες, ακριβώς πριν πάτε για ύπνο και μόλις σηκωθείτε.

Πρέπει: Να σκουπίζετε απαλά, αντί να τρίβετε.

Μετά το ντους, χρησιμοποιήστε μία απαλή καθαρή πετσέτα και σκουπίστε ταμποναριστά την ευαίσθητη περιοχή, για να στεγνώσει εντελώς.

Μη: Χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν ερεθιστικές ουσίες ή αλλεργιογόνα.

Αυτό ισχύει για τις λοσιόν, τα σπρέι, τα αφρόλουτρα κτλ. Τα συστατικά που πρέπει να αποφεύγετε σε προϊόντα περιλαμβάνουν ισχυρά καθαριστικά, αρώματα, χρωστικές, ισχυρές χημικές ουσίες και συντηρητικά.