Η διαφορά μεταξύ του κόλπου και του αιδοίου

Εάν σας ζητηθεί να κατονομάσετε τα κυριότερα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, οι περισσότερες θα αναφέρετε τον κόλπο, τη μήτρα και τις ωοθήκες. Ωστόσο, ακόμα κι αν έχετε ένα συγκεκριμένο διάγραμμα κατά νου, το πιο πιθανόν είναι ότι αυτό είναι λάθος.

Το λάθος οφείλεται στην παρερμηνεία ότι ο κόλπος είναι το αναπαραγωγικό όργανο, που είναι ορατό στην επιφάνεια, αυτό που μπορεί να δει κανείς δηλαδή ανάμεσα στα πόδια μιας γυναίκας. Κάποιοι εξακολουθούν να μη γνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα στον κόλπο και το αιδοίο. Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι η αιδοιοκολπική υγεία αναφέρεται συνήθως ως κολπική υγεία και η αιδοιοκολπική υγιεινή αποκαλείται τις περισσότερες φορές κολπική υγιεινή. Η ευκολία χρήσης μικρότερων λέξεων υπερτερεί της ανάγκης για την ακρίβεια των όρων. Η διαφορά ανάμεσα στον κόλπο και το αιδοίο είναι πρωτίστως ανατομική και ιστολογική, γεγονός που οδηγεί σε διαφορετικές ανάγκες υγιεινής και διαφορετικές λοιμώξεις.


Ανατομία του κόλπου και του αιδοίου

Το αιδοίο είναι το εξωτερικό μέρος του γεννητικού μας συστήματος. Αποτελείται από τα μεγάλα και τα μικρά χείλη, την κλειτορίδα, το εφηβαίο, το άνοιγμα του κόλπου και άλλες ανατομικές δομές. Οι «διπλές θύρες» - μεγάλα χείλη και μικρά - συμβάλλουν στην προστασία του εσωτερικού του κόλπου από εξωτερικούς παράγοντες μόλυνσης. Επίσης, διατηρούν την υγρασία χάρη στους αδένες που βρίσκονται στα χείλη.

Ο κόλπος είναι ο σωλήνας που συνδέει το αιδοίο με τον τράχηλο και τη μήτρα. Πρόκειται για έναν ελαστικό σωλήνα επικαλυμμένο με βλεννογόνους ιστούς με τη δική τους μικροβιακή χλωρίδα και ένα ειδικό όξινο pH. Παίζει κύριο ρόλο στην αποθήκευση και μεταφορά των σπερματοζωαρίων στη μήτρα και τις σάλπιγγες για την γονιμοποίηση των ωαρίων και τον τοκετό. Οι ακριβείς μετρήσεις του κόλπου εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο διαφωνίας και διαφέρουν σίγουρα μεταξύ γυναικών. Το μέσο μέγεθος του κόλπου κυμαίνεται περίπου στα 8 εκ. μάκρος. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διέγερσης γίνεται πιο ελαστικός και μπορεί να τεντωθεί πολύ περισσότερο.


"Ο λόγος γι’ αυτό έγκειται στην παρερμηνεία ότι ο κόλπος είναι το αναπαραγωγικό όργανο που είναι ορατό στην επιφάνεια, αυτό που μπορεί κανείς να δει ανάμεσα στα πόδια μιας γυναίκας"Αιδοιοκολπική υγιεινή

Ο κόλπος είναι ένα αυτοκαθαριζόμενο όργανο. Αυτό σημαίνει πως, υπό κανονικές συνθήκες, δεν υπάρχει καμία ανάγκη πλύσης του εσωτερικού του. Το αιδοίο, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να πλένεται τακτικά, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Έτσι, προστατεύεται από πιθανές λοιμώξεις. Δε θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν σαπούνι ή δραστικές χημικές ουσίες, για να πλένετε την ευαίσθητη περιοχή, γιατί μπορεί να βλάψουν τη φυσιολογική ισορροπία της κολπικής χλωρίδας και να απομακρύνουν τη φυσική προστατευτική της λίπανση και τα ενυδατικά της συστατικά. Μερικές φορές, η ισορροπία της κολπικής χλωρίδας διαταράσσεται ή προκύπτει λοίμωξη και τότε χρειάζεται επιπρόσθετη φροντίδα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα και να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, προκειμένου να εφαρμόσει την κατάλληλη θεραπεία.