Κολπικό pH – είναι ο κόλπος όξινος ή αλκαλικός;

Μπορεί να έχετε ακούσει πως η τιμή του κολπικού pH είναι σημαντικός παράγοντας της κολπικής μας υγείας. Αλλά τι είναι ακριβώς το pH και γιατί είναι τόσο σημαντικό για την αναπαραγωγική μας υγεία; Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε ποια είναι η φυσιολογική τιμή του κολπικού pH και αν ο κόλπος σας θα πρέπει να είναι όξινος ή αλκαλικός.

Ποια είναι η τιμή του pH;

Το pH είναι μία κλίμακα που δείχνει την οξύτητα και την αλκαλικότητα. Το εύρος κυμαίνεται από 0 έως 14, με το 0 να είναι το πιο όξινο και το 14 να είναι το πιο αλκαλικό. Το νερό έχει pH 7, το οποίο γενικά αναφέρεται ως ουδέτερο pH. Μία υγιής κολπική τιμή pH είναι περίπου μεταξύ 3.8 και 4.5 και βρίσκεται στην όξινη περιοχή. Η αιτία γι’ αυτό είναι τα καλά βακτήρια, που ζουν στον κόλπο και παράγουν γαλακτικό οξύ, το οποίο μειώνει την τιμή του pH.

Η σημασία του κολπικού pH

Το όξινο περιβάλλον του κόλπου είναι ένα φυσικό εμπόδιο για τις λοιμώξεις και τους ερεθισμούς, δεδομένου ότι καταστέλλει την ανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων που προτιμούν ένα λιγότερο όξινο περιβάλλον. Αυτό σημαίνει πως όσο ο αριθμός των καλών βακτηρίων μας είναι υψηλός και το κολπικό pH είναι όξινο, τα κακά βακτήρια έχουν μία πολύ μικρή πιθανότητα να αναπτυχθούν, καθιστώντας χαμηλή την πιθανότητα λοίμωξης.

Από τη στιγμή που η τιμή του κολπικού pH αυξηθεί πάνω από την τιμή του 4.5, τα κακά βακτήρια έχουν την ευκαιρία να εξελιχθούν και να αναπτυχθούν, προκαλώντας τελικά λοιμώξεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως εκκρίσεις, οσμή, κνησμό και άλλες κολπικές ενοχλήσεις. Οι αλλαγές στην τιμή του pH συνδέονται συχνά με τη βακτηριακή κολπίτιδα.


"Από τη στιγμή που η τιμή του κολπικού pH αυξηθεί πάνω από την τιμή του 4.5, τα κακά βακτήρια έχουν την ευκαιρία να εξελιχθούν και να αναπτυχθούν, προκαλώντας τελικά λοιμώξεις."


Τι προκαλεί αλλαγές στο pH;

Η τιμή του pH μπορεί να αλλάξει λόγω πληθώρας παραγόντων. Εδώ θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές, που μπορείτε να ακολουθήσετε, για να προστατεύσετε την κολπική σας υγεία και να διατηρήσετε την τιμή του pH στην όξινη κλίμακα:

  • Αντιβιοτικά. Αυτά τα φάρμακα δεν εξαλείφουν μόνο τα κακά βακτήρια, αλλά επίσης και τα καλά, που διατηρούν τον κόλπο όξινο και υγιή. Κατά τη διάρκεια χρήσης αντιβιοτικών ή μετά, χρησιμοποιήστε ένα εξειδικευμένο προϊόν που διεγείρει τα καλά σας βακτήρια.
  • Σεξουαλική επαφή. Η αλκαλική τιμή pH του σπέρματος μπορεί να διαταράξει το όξινο περιβάλλον του κόλπου και να διεγείρει τα βακτήρια που προκαλούν βακτηριακή κολπίτιδα. Μπορείτε να το παρατηρήσετε αυτό από την έντονη οσμή που υπάρχει μετά την σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία. Αν αυτό σας συμβεί, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε προφυλακτικό για την πρόληψη ενοχλήσεων. Ακόμη καλύτερα: Φροντίστε να εφαρμόσετε τα tips και τους κανόνες για τη βέλτιστη υγιεινή του κόλπου.
  • Θηλασμός και εμμηνόπαυση. Η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων (π.χ. λόγω θηλασμού ή εμμηνόπαυσης) (Διαβάστε σχετικά: Η εμμηνόπαυση και τα συμπτώματα της) μπορεί να μειώσει τον αριθμό των γαλακτοβακίλλων και να προκαλέσει τελικά αύξηση στο κολπικό pH (δηλαδή μείωση της οξύτητας). Αν θηλάζετε ή αν είστε σε εμμηνόπαυση, δοκιμάστε ένα πρεβιοτικό προϊόν, που μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων και να διατηρήσει τη τιμή του pH σας σε υγιή κλίμακα.